Foto: SpaceX

SpaceX's Fram2 astronauten schreven geschiedenis toen ze voor het eerst over de polen van de aarde vlogen en voor het eerst röntgenfoto's maakten in de ruimte. De Crew Dragon-capsule, Resilience genaamd, steeg op 1 april 2025 op van NASA's Kennedy Space Center in Florida en bracht de vier astronauten succesvol in de ruimte voor een baanbrekende missie. Deze missie, onder leiding van Chun Wang, een Maltese ondernemer, is bedoeld om de poolgebieden te verkennen vanuit een baan om de aarde en 22 wetenschappelijke experimenten uit te voeren, waaronder de eerste röntgenfoto's in de ruimte.

In een tweet na de lancering deelde Chun zijn ervaring: “De rit naar de baan was veel soepeler dan ik had verwacht... Ik voelde nauwelijks G-krachten, het voelde echt als een gewone vlucht.” Hij merkte op dat de overgang naar gewichtloosheid subtiel was, geholpen door het vastgebonden zitten in hun stoelen. De eerste uren in gewichtloze omgeving waren echter uitdagend omdat alle bemanningsleden last hadden van bewegingsziekte (reisziekte) in de ruimte, wat leidde tot ongemak en misselijkheid. Ondanks deze eerste uitdagingen paste de bemanning zich snel aan. Tegen de tweede ochtend voelden ze zich verfrist en klaar om aan hun wetenschappelijke werk te beginnen. Kort na het ontbijt maakten ze hun eerste röntgenfoto's en drie minuten na middernacht UTC openden ze het koepelraam terwijl ze boven de zuidpool van onze planeet vlogen.

De Fram2-missie is niet alleen belangrijk vanwege het unieke traject, maar ook vanwege de diverse bemanningsleden. Naast Wang staan de voertuigcommandant Jannicke Mikkelsen uit Noorwegen, piloot Rabea Rogge uit Duitsland en medisch officier Eric Phillips uit Australië. De missie zal naar verwachting vijf dagen duren en ongekende uitzichten bieden op poolverschijnselen zoals poollicht en ijsformaties. Elon Musk benadrukte het belang van de missie door te zeggen: “Dit is de eerste keer dat mensen de havThis-missie uitvoeren onder leiding van Chun Wang, een Maltese ondernemer. De gegevens die tijdens deze missie zijn verzameld, zullen waardevolle inzichten opleveren over klimaatverandering en de gezondheid van de mens in de ruimte en de weg vrijmaken voor toekomstige langetermijnmissies buiten de aarde.

De eerste röntgenfoto gemaakt in de ruimte - Foto: SpaceX

Bron: India Today

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1817

Het gebeurde toen

In Parijs overlijdt op 86-jarige leeftijd de Franse astronoom Charles Messier. Gedurende zijn leven stelde hij ondermeer een cataloog samen van 110 verre objecten zoals sterrenhopen, nevels en gaswolken die in 1774 voor het eerst werd gepubliceerd. Het doel van zijn catalogus was om kometenjagers (zoals hijzelf) en andere mensen die met het blote oog observeerden, te helpen een onderscheid te maken tussen permanente en voorbijgaande objecten. Vandaag de dag noemen we deze objecten de ‘Messierobjecten’ en zijn deze heel bekend onder amateur-sterrenkundigen. Al deze objecten zijn genummerd van M1 tot M110. Foto: Cambridge Univercity Press

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken