Foto: SpaceX

De privé ruimtemissie Fram2 steeg op 31 maart 2025 om 21:46 uur EDT (01:46 GMT op 1 april) op met een Falcon 9-raket van SpaceX vanaf lanceerplatform 39A op NASA's Kennedy Space Center in Florida en stuurde de Crew Dragon-capsule “Resilience” in een polaire baan om de aarde met aan boord vier onervaren ruimtevaarders. Fram2 staat onder leiding van Chun Wang uit Malta, die wordt vergezeld door voertuigcommandant Jannicke Mikkelsen uit Noorwegen, piloot Rabea Rogge uit Duitsland en de Australische medisch officier en missiespecialist Eric Phillips.

Ongeveer 2,5 minuten na de lancering schakelde de eerste trap van de Falcon 9 zijn negen Merlin raketmotoren uit, scheidde de trap van de rest van de raket en voerde deze een 'deceleration burn' uit om zichzelf op in een baan te brengen om te kunnen landen op SpaceX's Just Read the Instructions droneship in de Atlantische Oceaan, wat volgens plan ongeveer 5,5 minuten later gebeurde. De tweede rakettrap van de Falcon 9 ging verder in een lage baan om de aarde en liet Resilience los om uiteindelijk zelf te vliegen, iets minder dan 10 minuten na de lancering. Nu zal de bemanning de komende drie tot vijf dagen boven de meest afgelegen locaties van de planeet cirkelen om de polen te zien zoals geen mens ooit heeft gedaan. “Dragon, namens het Falcon team, zijn we vereerd om jullie veilig af te leveren in jullie polaire baan,” vertelde Bill Gerstenmaier, vice president of build and flight reliability bij SpaceX, de Fram2 bemanning kort na de scheiding van het ruimtevaartuig.

“Geniet van het uitzicht op de palen,” voegde hij eraan toe. “Stuur ons wat foto's en onze harten en gedachten zullen met je meevliegen terwijl je over de polen vliegt. Heb een geweldige vlucht!” Fram2 is vernoemd naar het eind 19e eeuwse Noorse zeevarende schip “Fram,” dat rond de eeuwwisseling van de 20e eeuw de Arctische en Antarctische gebieden verkende. (“Fram” is Noors voor “vooruit” of “voorwaarts.”) Fram2 zet de ontdekkingsgeest van zijn oceaanvoorganger voort. Deze bijzondere private ruimtemissie bevat in totaal 22 experimenten die de bemanning tijdens de vlucht zal uitvoeren, waaronder de eerste poging om paddenstoelen te kweken in de ruimte en een machine die de eerste röntgenfoto's van het menselijk lichaam in de ruimte zal maken. Andere experimenten zullen de effecten van microzwaartekracht op het menselijke lichaam tijdens een ruimtevlucht onderzoeken.

Fram2 is in totaal SpaceX's 17e bemande ruimtevlucht en de zesde die voor privéklanten is gelanceerd. Resilience heeft er nu vier gevlogen; de capsule voerde ook Crew-1 uit, de eerste operationele astronautenmissie van SpaceX naar het internationale ruimtestation (ISS) voor NASA, evenals Inspiration4 en Polaris Dawn, respectievelijk de eerste en meest recente lanceringen van privébemanningen naar een baan om de aarde. De lancering van Fram2 kwam twee weken en drie dagen na de lancering van SpaceX's Crew-10 missie naar het ISS voor NASA, de kortste tijd tot nu toe tussen SpaceX astronautenlanceringen. Ram2 zal naar verwachting drie tot vijf dagen duren. Het zal eindigen met een landing in de Stille Oceaan, de eerste voor een SpaceX astronauten missie. De andere bemande vluchten van het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk zijn allemaal geland voor de kust van Florida, maar SpaceX verplaatst de terugkeer naar de westkust om de kans te minimaliseren dat stukken van de Dragon mensen zouden kunnen verwonden of eigendommen beschadigen op weg naar de aarde. Een laatste onderzoeksexperiment zal plaatsvinden na de landing, omdat de bemanning afziet van de gebruikelijke medische en mobiliteitshulp die astronauten normaal gesproken gebruiken na een ruimtevlucht terwijl hun lichaam weer went aan de zwaartekracht.

Bron: Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1973

Het gebeurde toen

Het Russische ruimtestation Saljoet 2 wordt vanop de Bajkonoer lanceerbasis in de ruimte gebracht. Dit militaire ruimtestation met civiele dekmantel kende meteen na de lancering al technische problemen waardoor dit nooit bezocht werd door kosmonauten. Vermoedelijk als gevolg van het dichtbij ontploffen van de laatste trap van Protonraket die het ruimtestation in zijn baan had gebracht, was het ruimtestation lek geraakt en viel de druk weg. Daarnaast begon het ruimtestation ook wild te tuimelen met op een gegeven moment dertig rotaties per minuut waardoor de zonnepanelen afgerukt werden. Saljoet 2 had een lengte van 14,5 meter, woog bij de lancering 18,6 ton en zond radiosignalen uit op een golflengte die normaal werd gebruikt door Sovjet spionagesatellieten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken