De Nederlandse meteoriet Serooskerken
Foto: Roel van der Heijden (Sonnenborgh)

In het Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht in Utrecht, Nederland, zijn in de nacht van 18 op 19 augustus 2014 bij een diefstal ondermeer enkele bijzondere meteorieten gestolen. Zo verdween de unieke meteoriet genaamd 'Serooskerken' die in 1925 in Nederland uit de lucht kwam gevallen bij de Zeeuwse plaats Serooskerken. Ondertussen is de meteoriet terecht!

Aangezien er slechts een vijftal meteorieten werden gevonden in Nederland is de verdwijning van de broze meteoriet Serooskerken dan ook zeer droevig nieuws voor Nederland. Zo werd de meteoriet Serooskerken aanzien als Nederlands nationaal erfgoed en werd deze 'ruimtesteen' vaak tentoongesteld. Samen met een andere meteoriet die in Nederland neersloeg, de 'Ellemeet', zouden ze afkomstig zijn van de planetoïde Vesta. Op 22 augustus 2014 kwam dan uiteindelijk het goede nieuws dat de meteoriet was teruggevonden in de bosjes bij een tennisbaan in Utrecht. Helaas heeft men de meteoriet in verschillende stukken teruggevonden.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1848

Het gebeurde toen

De Ierse astronoom Andrew Graham ontdekt vanop het Markree Observatory de planetoïde 9 Metis. Metis is een S-type planetoïde en zijn diameter varieert van 220 tot 130 kilometer. Het oppervlak bestaat voor ongeveer 30% tot 40% uit metaalhoudende olivijn en 60% tot 70% uit nikkel en ijzer. De planetoïde is genoemd naar de Griekse godin Metis, een van de vrouwen van de oppergod Zeus en de moeder van Pallas Athena.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken