Een van de grotere brokstukken van de Campo del Cielo meteoriet
Foto: Scheihing Edgardo / Wikipedia

Meteoriet komt van het Grieks "meteoros” en betekent: "hoog in de lucht". Elke meteoriet die op Aarde terechtkomt, krijgt de geografische plaats als naam. Dit is echter niet altijd evident aangezien meteorieten tijdens hun inslag uit elkaar kunnen vallen en dus over enkele kilometers verspreid kunnen worden. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de meest bekende meteorieten die op Aarde werden teruggevonden.

Sikhote-Alin

De eerste meteoriet die we in dit artikel bespreken, is op 12 februari 1947 ingeslagen in Siberië, Rusland. Deze ijzermeteoriet behoort tot de IIAB groep en miljoenen mensen hebben de inslag van deze meteoriet kunnen waarnemen. Men kon het lichtspoor heel goed zien omdat het feller was dan de zon en de ontploffing van de bolide vond plaats zo’n 10 km boven de grond. De inslag was al een “regen van ijzer”, en bestond uit duizenden kleinere brokstukjes. Men heeft zo’n 20 ton meteoriet verzameld waarvan het grootste stuk (ca. 1,7 ton) een krater maakte van maar liefst 26 meter diameter. Dit stuk bewaart men nu in het Fersman museum in Moskou.

Allende

De ruimterots 'Allende' is op 8 februari 1969 ingeslagen in Chihuahua, Mexico. Deze koolstofhoudende chondriet meer bepaalt CV3 is om 1u05 lokale tijd ingeslagen, deze is ook uit elkaar gespat tijdens het inslaan en men heeft 3 ton kunnen terugvinden op een oppervlakte van zo’n 150 km². Het is de grootste koolstofhoudende chondriet die men kent. Ze bevatten veel calcium en aluminium en bevatten ook de eerste elementen die het Zonnestelsel heeft doen ontstaan. Men heeft deze meteoriet ook tot de “steen van Rosetta van de planetologie” gedoopt.

Esquel

Deze meteoriet werd in 1951 gevonden in Chubut, Argentinië. Dit is een zeer mooie pallasiet die afkomt van één stuk meteoriet van 680 kg die een Argentijnse boer heeft gevonden wanneer hij een put aan het graven was op één van zijn velden. De groengele kristallen die aanwezig zijn in de pallasieten zijn olivijn-kristallen die omgeven zijn door ijzer en nikkel componenten. Deze meteoriet is zodanig mooi dat ze ook wel de koningin d’r meteorieten wordt genoemd.

Gibeon

Nog een bekende meteoriet is 'Gibeon'. Deze ruimterots werd in 1836 ontdekt in Namibië. Deze octahedrite behoort tot de groep van de IV A. Meer dan 50 ton van deze meteoriet werd er gevonden en gedurende vijf jaar is de Gibeon de meest verkocht meteoriet op de markt. De grootste meteorietstenen staan op een ijzeren staaf die je kunt zien op een voetgangersplein in Windhoek, de hoofdstad van Namibië.

Gibeon meteorietenDeze Gibeon-meteorieten die men kan zien in Windhoek, de hoofdstad van Namibië - Foto: Wikipedia

Valera

Deze ruimtesteen is op 15 oktober 1972 ingeslagen in Trujillo, Venezuela. Hij behoort tot de groep van de ordinary chondrites, dus de gewone chondrieten en de meest voorkomende groep en meer bepaalt tot het type L5. Bij de inslag heeft deze steen van 38,8 kg jammer genoeg een koe gedood. Deze meteoriet wordt dus nogaltijd bewaard in de boerderij. Na de inslag heeft een dierenarts een verklaring moeten afleggen voor de verzekering om te zeggen dat deze koe werkelijk door een meteorietenval is omgekomen.

Tatahouine

De meteoriet 'Tatahouine' is op 27 juni 1931 ingeslagen in Tunesië. Dit is een achondriet die tot de groep van HED behoord. Deze diogenite is ingeslagen op 27 juni 1931 om 1u 30 ’s morgens. De meteorieten werden opgeraapt door het team van professor A. Lacroix die conservator was van de afdeling mineralogie van het Natuurhistorisch museum te Parijs.

Campo del Cielo

De 'Campo del Cielo' meteoriet werd gevonden in 1576 in Chaco, Argentinië. Deze meteoriet is een ochtendrite en behoort tot de IAB groep. Deze ijzermeteoriet werd ontdekt door de Spaanse kapitein Miravel. Meerdere belangrijke massa’s (37 en 18 ton) werd daarna gevonden en werden beschouwd als nationaal erfgoed. Dit is ook een veel verkochte meteoriet op de markt en op beurzen.

Cape York

Gevonden in 1818 in het oosten van Groenland. Deze meteoriet behoort tot de IIIAB groep van de ijzermeteorieten. De ontdekkingsreiziger John Ross ontdekte in het begin van de 19de eeuw dat de Eskimo’s gereedschap gebruikten die gemaakt was uit ijzermeteorieten.

Carancas

Ingeslagen op 15 september 2007 in de staat Puño, Peru. Is geclassificeerd tot een H4-5 chondriet en is om 16u45 ingeslagen. De meteoriet heeft een krater gemaakt van 30 meter diameter en 6 meter diep. De lokale bevolking is heel erg ziek geweest en kregen ook hevige hoofdpijn door de sterke geur die rondhing (men beweerd zelf dat er 3 doden waren). Dit kwam doordat de meteoriet nabij het Titicaca-meer was ingeslagen en daar kwamen methaan-gassen vrij. Men wist toen nog niets van die gassen totdat de meteoriet ingeslagen was.

Ensisheim

De bekende 'Ensisheim' meteoriet is op 16 november 1492 ingeslagen in wat nu Frankrijk is. Deze LL6 chondriet heeft om 11u30 ’s morgens de aarde geraakt, het is de oudste meteorietinslag die men heeft waargenomen en in boeken heeft opgeschreven. Ensisheim is ook de oudste meteoriet die men in Europa kan vinden. Deze ruimtesteen werd vroeger ook beschouwd als goddelijk object, omdat het uit de lucht viel. De keizer Maximiliaan van Oostenrijk had dit natuurlijk gehoord en is ter plaatse gaan kijken naar dit goddelijk object. Hij gaf bevel om deze op te hangen in het koor van de kerk. Na vele eeuwen is de massa van de meteoriet sterk verminderd van 135 kg naar 55,75 kg. Je kan deze chondriet gaan bezichtigen in het stadmuseum van Ensisheim.

Ensisheim meteorietDe meteoriet van Ensisheim die nu 55,75 kg weegt - Foto: Konrad Andrä

Zag

Ingeslagen op 4 augustus 1998. Deze H3-6 chondriet is de tweede meteoriet waar men binnenin de meteoriet zoutkristallen heeft gevonden. Deze minuscule kristallen zijn één van de oudste mineralen die men nooit heeft terug gevonden heeft in het Zonnestelsel. Men denkt dat deze twee miljoen jaar geleden gevormd zijn kort na de condensatie van gas dat gezorgd heeft voor de geboorte van de Zon en van de planetoïden.

Seymchan

De 'Seymchan' meteoriet werd gevonden in 1967, Magadan, Rusland. Eerst geclassificeerd als een octahedrite type IIE, maar daarna werd ze in de groep van de pallasieten geclassificeerd. Vele tonnen zijn momenteel beschikbaar. De widmanstättenstructuren zijn wel zeer duidelijk in deze pallasiet. Ook wanneer je de meteoriet zeer dun snijd dan kan je de kristallen goed zien als je deze in het zonlicht plaatst.

Park Forest

Ingeslagen op 26 maart 2003 in Chicago (Illinois), V.S. Dit is een chondriet die tot het type L5 behoort. Deze meteorietenregen heeft Chicago rond 23u50 geraakt. Deze stenen hebben veel ramen en daken stuk gemaakt en er is zelf één die op 20 cm naast een wiegje met baby is ingeslagen. Maar op dat moment dachten vele Amerikanen dat het een terroristische aanslag was van Sadam Hoessein, de 3de Golfoorlog was de week voor de inslagen begonnen.

Nantan

De meteoriet 'Nantan' werd in 1958 gevonden in Guangxi, China. Deze ijzermeteoriet behoort tot de IAB groep. Er werd zo’n tiental ton verspreid over de hele wereld. Het grootste deel van de meteorieten bevond zich voor een lange tijd in de moerassen: hij is niet de meest gezochte meteoriet voor de verzamelaars doordat deze meteoriet mineralogisch niet zo stabiel is als hij blootgesteld is aan de lucht is.

Sybille Kervyn

Sybille Kervyn

Studente geologie UGent.Redacteur jongerenmagazine Astra.Amateur-astronome en astrofotografe.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken