Op woensdag 5 juni 2019 heeft China voor de eerste maal verschillende satellieten in de ruimte gebracht met behulp van een raket die werd gelanceerd vanop zee. De Long March 11 raket vertrok omstreeks 06u06 Belgische tijd vanop een schip in de Gele Zee en zette vervolgens zeven satellieten succesvol uit in een lage baan om de Aarde. Dit was de eerste maal dat China satellieten lanceert vanop een drijvend lanceerplatform.
De Chinese onbemande ruimtesonde Chang'e 4 is er voorbije nacht in geslaagd om een zachte landing uit te voeren op de achterkant van de maan. Nadat de Chang'e 4 op 8 december 2018 probleemloos werd gelanceerd, landde de onbemande sonde in de nacht van 2 op 3 januari 2019 omstreeks 03u26 Belgische tijd op het verlaten maanoppervlak. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig landt op de achterkant van de maan. Chang'e 4 heeft aan boord een kleine maanrover die het oppervlak van de maan uitvoerig moet in beeld brengen en onderzoeken.
Op zaterdag 8 december 2018 (lokale tijd) heeft China met succes zijn nieuwste maanrover in de ruimte gebracht. Zo vertrok vanop de Xichang lanceerbasis een CZ-3B raket met aan boord de Chang'e 4 maanlander en een kleine robotwagen die begin januari 2019 een zachte landing moet maken op de achterkant van de Maan. Dit zal de eerste keer zijn in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een onbemand toestel de achterkant van de Maan gaat verkennen.
Het eerste Chinese ruimtestation, Tiangong-1, keert binnen enkele weken ongecontroleerd terug naar de Aarde. Het 8,5 ton zware onbemande ruimtelabo werd in 2011 door China in een lage baan om de Aarde gebracht waarna dit tweemaal werd bezocht door Chinese ruimtevaarders. In 2016 raakte echter bekend dat China de controle over dit ruimtelabo was verloren waardoor het sindsdien ongecontroleerd rond onze planeet cirkelt. Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zou Tiangong-1 tussen 24 maart en 19 april 2018 moeten terugkeren in de atmosfeer van de Aarde. Waar het ruimtelabo de atmosfeer zal binnendringen is momenteel nog niet te voorspellen.
Afgelopen zondag heeft China vanop zijn Xichang lanceercomplex de eerste Algerijnse communicatiesatelliet met succes in de ruimte gebracht. De Alcomsat 1satelliet werd aan boord van de Chinese CZ-3B draagraket tot in een geostationaire overdrachtbaan gebracht waarna deze lancering door zowel China alsook door Algerije werd omschreven als een groot succes. Met deze communicatiesatelliet wil Algerije internet, televisie en andere diensten zelf gaan aanbieden via satelliet aan zijn inwoners zodat dit op termijn ook moet zorgen voor meer bedrijven en werkgelegenheid.
China heeft op donderdag 20 april 2017 voor het eerst een zelf ontwikkelde ruimtecargo in een baan om de Aarde gebracht. Het onbemande ruimtetuig, genaamd 'Tianzhou 1', werd met behulp van een 53 meter lange CZ-7 draagraket om 13u41 Belgische tijd gelanceerd vanop de nieuwe Wenchang lanceerbasis dat gelegen is op het zuidelijk gelegen eiland Hainan. Door deze geslaagde lancering komt China opnieuw een stap dichter bij de bouw van een permanent bemand ruimtestation. Indien alles probleemloos verloopt moet de eerste Chinese ruimtecargo zich op 22 april vastmaken aan het onbemande Tiangong-2 ruimtelabo.
Op maandag 18 april 2016 is in Mongolië de Chinese onbemande ruimtecapsule Shijian 10 (SJ-10) probleemloos teruggekeerd uit de ruimte na een succesvolle ruimtemissie. Aan boord van deze onbemande capsule bevonden zich negentien experimenten die bijna dertien dagen lang in een baan om de Aarde verbleven. Eén van de experimenten aan boord van de Chinese capsule was een baanbrekend biologisch onderzoek waarbij men de evolutie onderzocht van zesduizend embryo's van muizen.
In de nacht van dinsdag 29 op woensdag 30 september 2015 heeft China een nieuw mijlpaal bereikt in de ruimtevaart. Zo bracht de Aziatische grootmacht die dag zijn twintigste satelliet in de ruimte voor het Beidou navigatiesysteem. Dit was de eerste satelliet van een nieuwe generatie die de laatste fase inluiden van de ontplooiing van het Chinese navigatiesysteem.
In China is in de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 september 2015 voor het eerst een nieuwe CZ-6 draagraket gelanceerd. Tijdens deze eerste lancering bracht de 29 meter lange raket succesvol twintig kleine satellieten in een baan om de Aarde. Dit was de eerste maal dat China zoveel satellieten tijdens één lancering in de ruimte bracht.
Vanuit China zijn de afgelopen dagen twee satellieten succesvol in de ruimte gebracht. Zo werden in een tijdspanne van 37 uur twee Chinese raketten gelanceerd die een experimentele communicatiesatelliet en een aardobservatiesatelliet probleemloos in de ruimte brachten. Beide lanceringen werden niet op voorhand aangekondigd.
Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische Vega 2 ruimtesonde gelanceerd. Tijdens deze missie wordt onderzoek verricht naar de planeet Venus en de komeet Halley. Zo vloog Vega 2 op 15 juni 1985 langs de planeet Venus waar het ruimtetuig een 1,5 ton zware lander loskoppelde die 56 minuten lang data doorstuurde naar de Aarde vanop het Venusoppervlak. Vega 2 vloog op 9 maart 1986 op een afstand van ongeveer 8 030 kilometer langs de komeet Halley en nam tijdens de scheervlucht ruim 700 foto's van de komeet. Foto: Roscosmos
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.