China's experimentele herbruikbare ruimtevliegtuig keerde donderdag laat terug naar de aarde en voltooide daarmee zijn derde missie in een baan om de aarde. Het staatsmedium Xinhua publiceerde op 5 september 2024 een kort bericht waarin de terugkeer van het ruimtevliegtuig, dat in China de naam 'Shenlong' kreeg, naar de aarde werd bevestigd. Het rapport bevatte geen beelden of informatie over de missie en de landingsplaats.
China ligt op koers om zijn Tianwen-3 Mars monsterretourmissie in 2028 te lanceren, volgens de leiding van de missie. Liu Jizhong, hoofdontwerper van Tianwen-3, gaf 5 september 2024 een update over de missie tijdens de tweede internationale conferentie over het verkennen van de interplanetaire ruimte (Tiandu) in Tunxi, provincie Anhui. Tianwen-3 zal bestaan uit twee lanceringen vanaf de aarde. Twee Long March 5 raketlanceringen zullen respectievelijk een lander en opstijgmodule en een orbiter en terugkeermodule op weg naar de planeet Mars brengen.
Een test van een Tianlong-3 rakettrap door het Chinese commerciële ruimtevaartbedrijf Space Pioneer eindigde zondag in een mislukking en een indrukwekkende explosie. Space Pioneer voerde op zondag 30 juni 2024 een zogeheten 'static-fire test' uit van de onderste trap van zijn Tianlong-3 draagraket in een testfaciliteit in Gongyi, in de provincie Henan. Amateurbeelden, gemaakt door inwoners van Gongyi, laten zien hoe de negenmotorige rakettrap totaal onverwacht opstijgt en vervolgens neerstort in het bergachtige gebied.
De eerste lancering van China's G60 Starlink megaconstellatie van meer dan 12.000 satellieten is gepland voor begin augustus. Volgens Shanghai Securities News zullen de eerste satellieten de komende dagen de fabriek in Shanghai verlaten voor het Taiyuan Satellite Launch Center in het noorden van China. De lancering is gepland voor 5 augustus en er worden 18 satellieten verwacht.
China's onbemand ruimtevaartuig Chang'e 6 is terug op weg naar de aarde om bodemstalen van de achterkant kant van de maan af te leveren. De Chang'e 6 heeft waarschijnlijk rond 21 juni zijn raketmotoren tot ontbranding gebracht voor een zogeheten 'trans-Aarde' injectie waardoor de reis naar terug naar onze planeet werd ingezet. Het ruimtevaartuig is nu bezig met de laatste etappe van zijn complexe reis van 53 dagen waarbij het ruimtevaartuig op de maan is geland, bodemstalen heeft genomen, terug van de maan is opgestegen en nu terug op weg naar de aarde is. Een speciale terugkeercapsule met aan boord de bodemstalen zal van het ruimtevaartuig worden losgekoppeld kort voor de terugkeer in de atmosfeer en landing op aarde die voorzien is voor 25 juni 2024.
China's Chang'e 6 maanlander maakte op 1 juni 2024 een succesvolle zachte landing op de achterkant van de maan en zal binnenkort beginnen met het verzamelen van bodemstalen. Deze bijzondere bodemstalen moeten vervolgens terug naar de aarde worden gestuurd. De maanlander richtte zich op een zuidelijk deel van de Apollo-krater in het SPA-bekken (South Pole-Aitken) aan de achterkant van de maan. De landing is een belangrijke stap om unieke en wetenschappelijk onschatbare maanmonsters naar de aarde te brengen voor uitgebreide analyse. Dit is al de vierde Chinese landing van een onbemand ruimtetuig op de maan.
China lanceerde op vrijdag 3 mei 2024 zijn complexe en ambitieuze Chang'e 6 missie om de allereerste bodemstalen van de achterkant kant van de maan te verzamelen. Een 57 meter lange Long March 5 steeg om 11u30 Belgische tijd op vanop het Wenchang Satellite Launch Center en bracht de 8,2 ton wegende Chang'e-6 succesvol op weg naar de maan. Een eerste verbranding van de tweede rakettrap werd 12 minuten na de lancering voltooid, met een trans-lunaire injectiebranding ongeveer 14 minuten later. De scheiding van de Chang'e 6 maanlander vond uiteindelijk 37 minuten na lift-off plaats. Indien de bodemmonsters van de achterkant van de maan succesvol naar de aarde kunnen gebracht worden, kunnen ze onze kennis van de aarde, de maan en de geschiedenis van het vroege zonnestelsel veranderen.
China heeft op 25 april 2024 de Shenzhou 18 bemanning met succes in de ruimte gebracht. De Long March 2F raket vertrok om 14u59 Belgische tijd en bracht het Shenzhou 18 ruimtevaartuig probleemloos in een lage baan om de aarde. Ongeveer zeven uur na hun lancering moeten de drie Chinese ruimtevaarders aankomen bij het Chinese ruimtestation Tiangong. Net als hun voorgangers zullen ook de Shenzhou 18 ruimtevaaders ongeveer een half jaar leven en werken aan boord van het Tiangong ruimtestation.
China onthulde op zaterdag 24 februari 2024 de namen van zijn nieuwe ruimtetuigen voor toekomstige bemande missies naar de maan. Zo kreeg de maanlander de naam "Lanyue" en het nieuwe bemande ruimtevaartuig de naam "Mengzhou". De namen zijn gekozen door een groep experts uit bijna 2.000 openbare voorstellen, aldus het China Manned Space Agency. China wil rond 2030 voor de eerste maal Chinese ruimtevaarders tot op het oppervlak van de maan brengen.
Het Chinese bedrijf Shanghai Spacecom Satellite Technology heeft 943 miljoen dollar opgehaald voor de bouw van zijn G60 megaconstellatie van satellieten in een lage baan om de aarde. SSST heeft onlangs de serie A-financiering binnengehaald volgens nieuwsberichten van 1 februari, waarin een belangrijke investeerder wordt genoemd. De ronde werd geleid door een fonds dat is opgezet door het National Manufacturing Transformation and Upgrading Fund (NMTUF), meldde Reuters. Het G60 netwerk van satellieten moet de Chinese tegenhanger worden van het Starlink netwerk van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX.
De Amerikaans-Europese ruimtesonde International Cometary Explorer (ICE), voorheen bekend als ISEE 3, vliegt op een afstand van 7 862 kilometer langs de komeetkern door de coma van de komeet 21P/Giacobini-Zinner om de interactie tussen de zonnewind en de coma van de komeet te kunnen onderzoeken. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.