Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Vanuit China zijn de afgelopen dagen twee satellieten succesvol in de ruimte gebracht. Zo werden in een tijdspanne van 37 uur twee Chinese raketten gelanceerd die een experimentele communicatiesatelliet en een aardobservatiesatelliet probleemloos in de ruimte brachten. Beide lanceringen werden niet op voorhand aangekondigd.

De eerste lancering vond plaats op zaterdag 12 september 2015 vanop de Xichang lanceerbasis in het zuidwesten van China en werd uitgevoerd met een krachtige CZ-3B draagraket. Het doel van deze lancering was om een experimentele communicatiesatelliet in de ruimte te brengen waarmee men nieuwe technologieën kan testen. Ongeveer 27 minuten na de start van de lancering werd de satelliet, die de onofficiële naam ‘TXJSSY-1’ draagt, succesvol uitgezet in een tijdelijke baan om de Aarde. De komende dagen en weken moet deze satelliet zich op eigen kracht tot in een geostationaire baan om de Aarde brengen. Veel gegevens zijn over deze satelliet en zijn doel niet vrijgegeven. Volgens geruchten op Chinese fora zou deze satelliet een eerste exemplaar kunnen zijn van een nieuw Chinees waarschuwingssysteem waarmee men lanceringen van vijandige raketten kan detecteren. Tijdens de tweede lancering, die werd uitgevoerd met een CZ-2D raket vanop de Jiuquan lanceerbasis, werd op 14 september 2015 de Gaofen 9 satelliet in de ruimte gebracht. Gaofen 9 maakt deel uit van een netwerk aardobservatiesatellieten die het aardoppervlak met hoge resolutiecamera’s in beeld brengen. Deze satelliet werd ontwikkeld door het Shanghai Academy of Spaceflight Technology (SAST) en is één tot op heden één van de meest gesofisticeerde Chinese aardobservatiesatellieten. Zo zouden opnamen gemaakt met de Gaofen 9 satelliet een resolutie hebben van één meter. Deze opnamen zullen vooral gebruikt worden voor het aanleggen van wegen, stedenbouw, landbouw en als hulpmiddel bij eventuele natuurrampen. Volgens Amerikaanse bronnen zou de Gaofen 9 satelliet uitgezet zijn in een lage cirkelvormige baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 639 kilometer. Chinese media lieten ook weten dat het land deze maand nog enkele satellieten in de ruimte wil brengen.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1639

Het gebeurde toen

De Engelse astronoom Jeremiah Horrocks beschrijft vanuit zijn huis in Much Hoole in Engeland als eerste de observatie van een Venusovergang. Tijdens een Venusovergang schuift de planeet Venus, vanaf de Aarde gezien, voor de Zon langs. Dit verschijnsel kunnen we enkel zien bij binnenplaneten en is voor astronomen van groot belang aangezien zij hiermee de omvang van het zonnestelsel kon bepalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken