Psyche is een NASA-missie om een metaalrijke asteroïde met dezelfde naam te bestuderen, die zich in de belangrijkste asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter bevindt. Dit is NASA's eerste missie om een asteroïde te bestuderen die meer metaal bevat dan rots of ijs. NASA en SpaceX mikken op 12 oktober 2023 voor de lancering vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Psyche zal vertrekken vanop lanceerplatform 39A aan boord van een SpaceX Falcon Heavy raket.
De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) heeft op maandag 2 oktober 2023 voor het eerst een boete van 150 000 dollar opgelegd aan het Amerikaanse communicatiebedrijf DISH dat zijn EchoStar-7 satelliet niet op de juiste manier uit een baan heeft genomen. Het bedrijf gaf de aansprakelijkheid toe en zal zich houden aan een nalevingsplan, zei de commissie, eraan toevoegend dat de actie van het bedrijf "problemen kan opleveren in verband met ruimtepuin".
De enorme BlueWalker 3 communicatiesatelliet is momenteel een van de helderste objecten aan de nachtelijke hemel geworden, zo blijkt uit nieuw onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Hoewel BlueWalker 3 baanbrekend is vanwege zijn vermogen om gewone smartphones in satelliettelefoons te veranderen, kan het ook een nieuwe generatie satellieten inluiden die veel meer lichtvervuiling veroorzaken dan hun oudere, kleinere voorgangers. Snel groeiende megaconstellaties van internetsatellieten zoals Starlink verstoren nu al de waarnemingen van astronomen en men vreest dan ook dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.
Op een heldere nacht en met een goede amateurtelescoop zijn Saturnus en zijn opmerkelijke ringen vanaf het aardoppervlak te zien. Maar hoe zijn die ringen ontstaan? En wat kunnen ze ons vertellen over Saturnus en zijn manen, een van de potentiële locaties waar NASA naar leven hoopt te zoeken? Een nieuwe serie supercomputersimulaties heeft een antwoord gegeven op het mysterie van het ontstaan van de ringen, een antwoord waarbij een enorme botsing een rol speelt, toen dinosaurussen nog op aarde rondliepen.
Heb je altijd al eens het noorderlicht willen zien of wil je weten hoe actief onze zon momenteel is? Dan hebben wij voor u de perfecte app waarmee je in real-time de kansen op poollicht kan volgen en alle data kan opvragen over de activiteit van onze ster en de invloed hiervan op het ruimteweer. Het help gedeelte van de app leert je alles over het voorspellen van poollicht en dankzij gratis push meldingen blijf je ook steeds op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen op vlak van ruimteweer. De SpaceWeatherLive app is gratis te downloaden voor zowel Apple alsook Android gebruikers. Ontdek er hier alles over!
In een zonnestelsel dat TRAPPIST-1 wordt genoemd, op 40 lichtjaar van de zon, draaien zeven planeten ter grootte van de aarde rond een koude ster. Astronomen hebben met de James Webb Space Telescope (JWST) nieuwe gegevens verkregen over TRAPPIST-1 b, de planeet in het TRAPPIST-1 zonnestelsel die het dichtst bij zijn ster staat. Deze nieuwe waarnemingen bieden inzicht in hoe zijn ster waarnemingen van exoplaneten in de bewoonbare zone van koele sterren kan beïnvloeden. In de bewoonbare zone kan er nog vloeibaar water voorkomen op het oppervlak van de planeet.
Op zondag 24 september 2023 zijn bodemstalen van de planetoïde 101955 Bennu met een snelheid van ongeveer 40 000 kilometer per uur teruggekeerd naar de aarde nadat ze in 2020 werden opgepikt door de OSIRIS-REx ruimtesonde. De capsule met daarin de interplanetaire bodemstalen landde met een parachute veilig in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah nadat de capsule eerder werd losgemaakt van de OSIRIS-REx ruimtesonde. De opgevangen bodemstalen zijn vermoedelijk 4,5 miljard jaar oud en moeten ons meer leren over het onstaan van ons zonnestelsel en onze planeet.
De Jupitermaan Europa is een van de weinige werelden in ons zonnestelsel waar mogelijk omstandigheden heersen die geschikt zijn voor leven. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat onder de water-ijskorst een zoute oceaan van vloeibaar water met een rotsachtige zeebodem ligt. Planeetwetenschappers hadden echter nog niet bevestigd of die oceaan de chemicaliën bevatte die nodig zijn voor leven, met name koolstof. Astronomen hebben met behulp van gegevens van NASA's James Webb Space Telescope koolstofdioxide geïdentificeerd in een specifieke regio op het ijzige oppervlak van Europa. Analyse wijst uit dat deze koolstof waarschijnlijk afkomstig is uit de ondergrondse oceaan en niet is aangevoerd door meteorieten of andere externe bronnen. Bovendien is het op een geologisch recente tijdschaal afgezet. Deze ontdekking heeft belangrijke gevolgen voor de mogelijke bewoonbaarheid van de oceaan van Europa.
In het streven om de klimaatverandering aan te pakken en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, is het opsporen van methaanlekken, een krachtige veroorzaker van de opwarming van de aarde, steeds belangrijker geworden. Onderzoekers maken gebruik van de mogelijkheden van geavanceerde satelliettechnologie om deze lekken vanuit de ruimte te volgen.
Op 5 september 2022 vloog NASA's Parker Solar Probe sierlijk door één van de krachtigste coronale massa-ejecties (CME's) ooit geregistreerd, niet alleen een indrukwekkend staaltje techniek, maar ook een enorme zegen voor de wetenschappelijke gemeenschap. Parkers reis door de CME helpt bij het bewijzen van een 20 jaar oude theorie over de interactie van CME's met interplanetair stof, met gevolgen voor voorspellingen van ruimteweer.
Lancering van de Russische ruimtesonde Luna 3 die als eerste foto's maakt van de achterzijde van de Maan. Het 278 kilogram zware ruimtetuig werd uitgerust met camera's en detectors voor het meten van kosmische straling en het opsporen van micrometeorieten. De eerste foto werd genomen op een afstand van 63 500 kilometer en in totaal maakte Luna 3 29 opnamen, waarvan 30% van de voorkant en 70% van de achterkant van de Maan. Foto: NASA
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.