Artistieke impressie van de Hope Mars Mission.
Foto: UAE Space Agency

In de zomer van 2020 worden opnieuw enkele belangrijke ruimtetuigen gelanceerd richting de 'rode planeet'. Eén van deze nieuwe Marsverkenners is de Hope Mars Mission en werd ontwikkeld en gebouwd door de Verenigde Arabische Emiraten. Deze Arabische Marsverkenner zal op zondag 19 juli 2020 in ruimte gebracht worden met behulp van een Japanse H-2A raket. De lancering is voorzien voor 23u58 Belgische tijd. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering hier LIVE volgen! 

Volg hier LIVE de lancering:

Wat is de Hope Mars Mission?

En alsof er in 2020 nog niet genoeg ruimtetuigen naar de planeet Mars worden gestuurd, plannen ook de Verenigde Arabische Emiraten in 2020 de lancering van hun eerste Marsverkenner. Deze 'Hope Mars Mission' werd ontwikkeld door het Mohammed bin Rashid Space Centre uit Dubai in samenwerking met de University of Colorado en Arizona State University uit de Verenigde Staten. De Mars Hope Mission bestaat uit een 1,5 ton zware kunstmaan die met behulp van een Japanse H-IIA raket in juli 2020 op weg moet gebracht worden naar de planeet Mars. Dit zal de eerste keer zijn in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een Arabisch land en een West-Aziatisch land een ruimtetuig naar de planeet Mars zal brengen. Met deze Mars Hope Mission hoopt men dan ook dat duizenden mensen uit de Arabische wereld gestimuleerd worden om te kiezen voor een technische of wetenschappelijke richting in school of geboeid geraken door innovatie en onderzoek. Zeven maanden na de lancering vanuit Japan moet de Mars Hope Mission aankomen bij de 'rode planeet' waarna het tuig minstens twee jaar in een baan om Mars zal cirkelen. Het ruimtetuig is 2,9 meter lang en werd voorzien van drie wetenschappelijke instrumenten waarmee men het Marsoppervlak gedetailleerd in kaart wil brengen en de atmosfeer wil bestuderen. Zo wil men met deze missie een compleet beeld krijgen over de atmosfeer en het klimaat van Mars aangezien men dit dagelijks wil bestuderen om zo meer inzicht te krijgen in de seizoenen die zich afspelen op Mars en de klimaatsveranderingen. De data afkomstig van deze Marsverkenner zal over de hele wereld verspreidt worden onder 200 universiteiten en wetenschappelijke instituten zodat deze wereldwijd kan geanalyseerd worden.

Technische gegevens Hope Mars Mission

Gewicht: 1 500 kg
Aantal instrumenten: 3
Levensduur: 2 jaar
Doel: Verkenning van de planeet Mars
Fabrikant: UAE Space Agency
Aantal satellieten tijdens deze lancering: 1
Lanceermiddel: H-2A
Lanceercomplex: Tanegashima Space Center (Japan)


Foto: Government of Dubai Media Office

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken