Op dinsdag 10 september 2024 werden vier private ruimtevaarders probleemloos door SpaceX in een baan om de aarde gebracht in het kader van de Polaris Dawn missie. Deze bemande ruimtemissie moet om verschillende redenen historisch worden aangezien de bemanningsleden onder andere voor het eerst een private ruimtewandeling gaan maken. Volg aan de hand van deze livestreams de Crew Dragon in zijn baan om de aarde alsook de eerste private ruimtewandeling!
Indien alles vlekkeloos verloopt moet de nieuwe Europese Ariane 6 raket op 9 juli 2024 voor de eerste maal gelanceerd worden. De lancering van deze 63 meter lange raket zal plaatsvinden vanop het Guiana Space Centre in Frans-Guyana. Aan boord van deze eerste Ariane 6 bevinden zich tal van kleine satellieten waaronder ook een Belgische en enkele experimenten. De Ariane 6 moet op termijn de opvolger worden van de succesvolle Europese Ariane 5 raket. De lancering is voorzien vanaf 20u00 Belgische tijd. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke testvlucht hier LIVE volgen!
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat op 6 juni 2024 voor de vierde maal een volledig geassembleerde Starship raket lanceren. Tijdens deze vierde belangrijke onbemande testvlucht vanuit Texas moet het Starship ruimtevaartuig voor de tweede maal in de ruimte worden gebracht. Deze lancering komt er na drie eerdere, mislukte en deels geslaagde testvluchten waarbij de raket er al één keer in slaagde om in de ruimte te geraken. Indien Starship succesvol in de ruimte wordt gebracht, moet deze vervolgens gecontroleerd terugkeren in de atmosfeer. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke testvlucht hier LIVE volgen!
De eerstvolgende totale zonsverduistering die we op aarde kunnen zien, is op 8 april 2024. Helaas zal deze niet te zien zijn vanuit België of Nederland maar deze totale zonsverduistering zal zich in een lange strook op het vasteland voortbewegen over Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Het punt met de maximale totaliteit bevindt zich in het noorden van Mexico en duurt 4 minuten en 28 seconden. Dankzij tal van livestreams kan je deze totale zonsverduistering via dit artikel vanop je computer, tablet of smartphone bekijken zodat je niets hoeft te missen van dit uniek schouwspel!
Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat op 14 maart 2024 voor de derde maal een volledig geassembleerde Starship raket lanceren. Tijdens deze derde belangrijke onbemande testvlucht vanuit Texas moet het Starship ruimtevaartuig voor de eerste maal in een baan om de aarde worden gebracht. Deze lancering komt er na twee eerdere, mislukte testvluchten waarbij de raket er niet in slaagde in een baan om de aarde te geraken. Indien Starship succesvol in de ruimte wordt gebracht, moet deze vervolgens terugkeren naar de aarde om uiteindelijk te landen in de Indische Oceaan. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke testvlucht hier LIVE volgen!
Indien alles verloopt zoals gepland moet de Amerikaanse private maanlander Odysseus op donderdag 22 februari 2024 een zachte landing maken op het maanoppervlak. Odysseus werd ontwikkeld en gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines en werd op 15 februari 2024 succesvol in de ruimte gebracht door een Falcon 9 raket van SpaceX. Indien Odysseus er in slaagt om een zachte landing te maken op maanoppervlak wordt Intuitive Machines het eerste bedrijf ooit dat hierin slaagt. De landing is voorzien voor 23u30 Belgische tijd en is dankzij dit artikel live te volgen!
Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat op 18 november 2023 voor de tweede maal een volledig geassembleerde Starship raket lanceren. Tijdens deze tweede belangrijke onbemande testvlucht vanuit Texas moet het Starship ruimtevaartuig voor de eerste maal in een baan om de aarde worden gebracht. Deze lancering komt er meer dan een half jaar na een eerste testvlucht waarbij de raket er niet in slaagde de ruimte te bereiken. Indien Starship succesvol in de ruimte wordt gebracht, moet deze vervolgens terugkeren naar de aarde om uiteindelijk te landen in zee voor de kust van Hawaï. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke testvlucht hier LIVE volgen!
Het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO gaat in de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 oktober (Belgische tijd) een belangrijke test uitvoeren met zijn nieuwe Gaganyaan ruimtecapsule. Tijdens deze Test Vehicle Abort Mission-1 (TV-D1) zal het zogeheten 'abort system' getest worden op grote hoogte waarmee ruimtevaarders zich in hun capsule kunnen losmaken van de raket indien er zich een ernstig probleem zou voordoen tijdens de lancering. Met behulp van kleine stuwraketten moet de Gaganyaan ruimtecapsule zich loskoppelen van de draagraket waarna de capsule veilig moet terugkeren naar de aarde en landen op zee. Deze belangrijke test hier LIVE te volgen!
Op vrijdag 13 oktober moet het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX de ruimtesonde Psyche succesvol in de ruimte brengen. Zo moet een krachtige Falcon Heavy raket van SpaceX het 2,6 ton zware ruimtevaartuig vanop het Kennedy Space Center in Florida in de ruimte brengen waarna Psyche kan beginnen aan een reis van ongeveer 3,5 miljard kilometer. Indien de lancering probleemloos verloopt, moet deze onbemande ruimtesonde in 2029 aankomen bij de planetoïde 16 Psyche die rond de zon cirkelt tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter. Voor wetenschappers is de planetoïde 16 Psyche uitermate interessant aangezien dit het enige metaalachtige ruimte-object is dat tot nu toe werd ontdekt en waardevolle edelmetalen bevat zoals nikkel en platina. De lancering is voorzien voor 16u19 Belgische tijd en is dankzij dit artikel LIVE te volgen!
Op zaterdag 1 juli moet een Amerikaanse Falcon 90 raket van het ruimtevaartbedrijf SpaceX de Europese ruimtetelescoop Euclid in de ruimte brengen. Met deze astrofysica missie willen wetenschappers de evolutie van het donkere heelal onderzoeken en een 3D-kaart maken van het heelal door miljarden sterrenstelsels tot op 10 lichtjaar te observeren. Euclid heeft een gewicht van 2,1 ton en moet vier weken na zijn lancering aankomen op zijn bestemming, 1,5 miljoen kilometer van de aarde. De lancering is voorzien voor 17u12 Belgische tijd en zal LIVE te volgen zijn via dit artikel.
De Amerikaans-Europese ruimtesonde International Cometary Explorer (ICE), voorheen bekend als ISEE 3, vliegt op een afstand van 7 862 kilometer langs de komeetkern door de coma van de komeet 21P/Giacobini-Zinner om de interactie tussen de zonnewind en de coma van de komeet te kunnen onderzoeken. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.