Nadat de Verenigde Arabische Emiraten in juli 2020 voor het eerst een Marssonde in de ruimte hadden laten brengen, is het onbemande ruimtetuig nu probleemloos aangekomen bij de planeet Mars. Zo heeft de ruimtesonde op 9 februari 2021 met succes zijn 'Mars Orbital Insertion' manoeuvre uitgevoerd waardoor de Hope Probe zich nu in een vaste baan om de 'rode planeet' bevindt. Met deze eerste Arabische Marssonde willen wetenschappers voor het eerst een volledig beeld scheppen van de atmosfeer van Mars die bestaat uit tal van lagen waarover nog steeds niet alles is geweten.
De 'Hope Mars Mission', ook gekend onder de namen 'Emirates Mars Mission' en 'Hope Probe', werd ontwikkeld door het Mohammed bin Rashid Space Centre uit Dubai in samenwerking met de University of Colorado en Arizona State University uit de Verenigde Staten. Deze missie werd in 2014 in het leven geroepen door de premier van de Verenigde Arabische Emiraten, Mohammed bin Rashid Al Maktoum van Dubai, die ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de oprichting van Emiraten een ruimtetuig naar Mars wou sturen. De Mars Hope Mission bestaat uit een 1,5 ton zware kunstmaan die met behulp van een Japanse H-IIA raket in juli 2020 succesvol in de ruimte werd gebracht. Dit was meteen ook de eerste keer in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een Arabisch land en een West-Aziatisch land een ruimtetuig naar de planeet Mars brachten. Zeven maanden na de lancering vanuit Japan is de Mars Hope Mission nu eindelijk aankomen bij de 'rode planeet' waar het tuig minstens twee jaar in een baan om Mars zal verblijven. De aankomst bij de 'rode planeet' is voor een ruimtetuig steeds een stressvol en belangrijk moment aangezien de raketmotoren gedurende een bepaalde tijd moeten ontstoken worden zodat de snelheid van het ruimtevaartuig zakt van 121 000 km/u naar 18 000 km/u om in een baan om Mars te kunnen blijven. Indien deze 'Mars Orbital Insertion' niet correct wordt uitgevoerd, kan de ruimtesonde te pletter slaan op het Marsoppervlak of voorbij de planeet vliegen.
De Hope Probe bevindt zich nu in een elliptische baan om de evenaar van de planeet Mars op een hoogte van 20 000 tot 40 000 kilometer boven het Marsoppervlak. Het ruimtetuig is 2,9 meter lang en werd voorzien van drie wetenschappelijke instrumenten waarmee men het Marsoppervlak gedetailleerd in kaart wil brengen en de atmosfeer wil bestuderen. Zo wil men met deze missie een compleet beeld krijgen over de atmosfeer en het klimaat van Mars aangezien men dit dagelijks wil bestuderen om op deze manier meer inzicht te krijgen in de seizoenen die zich afspelen op Mars en de klimaatsveranderingen. Dankzij de hoge elliptische baan van de Hope Probe om Mars hoopt men unieke inzichten te kunnen krijgen in de verschillende weerpatronen van deze fascinerende planeet. De data afkomstig van deze Marsverkenner zal over de hele wereld verspreidt worden onder 200 universiteiten en wetenschappelijke instituten zodat deze wereldwijd kan geanalyseerd worden.
De verwachtingen voor deze ambitieuze Arabische missie zijn in de Verenigde Arabische Emiraten en andere Arabische landen gigantisch hoog. Zo hoopt men met deze Hope Probe dan ook duizenden mensen uit de Arabische wereld te kunnen stimuleren om te kiezen voor een technische of wetenschappelijke richting in school of om geboeid te geraken door innovatie en onderzoek. Daarnaast heeft de Hope Probe ook een zeer grote symbolische waarde aangezien de Emiraten hiermee willen aantonen dat Arabische landen eveneens baanbrekend werk kunnen verrichten op vlak van wetenschap en ruimtevaart waardoor deze niet altijd moeten geassocieerd worden met olie, extremisme en oorlogen. In 2014 werd het United Arab Emirates Space Agency (UAESA) en alvorens de oprichting van dit ruimtevaartagentschap werden in opdracht van de Verenigde Arabische Emiraten ook al verschillende satellieten zoals YahSat 1A en 1B en DubaiSat-1 en DubaiSat-2 in de ruimte gebracht. In september 2020 lieten de Verenigde Arabische Emiraten ook weten dat ze in 2024 een onbemand ruimtetuig naar de maan willen sturen en dat ze zelfs een eigen robotwagen op het maanoppervlak willen brengen.
Technische gegevens Emirates Mars Mission
Gewicht: | 1 350 kg |
Aantal instrumenten: | 3 |
Levensduur: | 2 jaar |
Doel: | Verkenning van de planeet Mars |
Fabrikant: | UAE Space Agency/UC Berkeley |
Grootte: | 2,3 m x 2,9 m |
Energie: | 1 800 Watts (twee zonnepanelen) |
Lanceermiddel: | H-2A |
Lanceercomplex: | Tanegashima Space Center (Japan) |
Foto: Government of Dubai Media Office