Foto: Stratolaunch

Stratolaunch heeft op 25 mei 2023 aangekondigd dat het goedkeuring heeft gekregen van de U.S. Bankruptcy Court for the District of Delaware voor de overname van de aangepaste Boeing 747 van Virgin Orbit en de bijbehorende onderdelen en apparatuur, wat een uitbreiding betekent van Stratolaunch's luchtlanceringsvloot. De overname zal naar verwachting op 31 juli 2023 worden afgerond. Stratolaunch is een technologieversneller die herbruikbare en routinematige hypersonische tests mogelijk maakt door middel van ruimtevaartuigen van wereldklasse en testmogelijkheden tijdens de vlucht.

Na afronding van de overname zal het extra vliegtuig worden hergebruikt als lanceerplatform voor Stratolaunch's Talon-A herbruikbare hypersonische testvliegtuigen en naar verwachting volledig operationeel zijn in 2024. De uitbreiding van de vloot van Stratolaunch zal de testcapaciteit tijdens de vlucht vergroten en het vermogen om overheids- en commerciële klanten wereldwijd te ondersteunen.

"De toevoeging van dit vliegtuig is een transformationele mijlpaal," zei Dr. Zachary Krevor, President en CEO van Stratolaunch. "Met de Roc als ons belangrijkste vliegtuig, geeft een extra 747 ons platform meer mogelijkheden en flexibiliteit. We zullen zowel onze vliegtestcapaciteit als ons bereik kunnen vergroten om een nog sterkere partner voor wereldwijde klanten te worden." De aankoop van de aangepaste 747 volgt op Stratolaunch's eerste succesvolle Talon-A voertuigscheidingstest op 13 mei. Tijdens de separatieproef demonstreerde Stratolaunch een schone en veilige separatie van hypersonische voertuigen en bevestigde telemetrie tussen de voertuigen en communicatiemiddelen op de grond. Nu deze mijlpaaltest is afgerond, zal Stratolaunch toewerken naar de eerste hypersonische vlucht van het TA-1 testbed in de nazomer van 2023.

Krevor vervolgt: "De behoefte aan hypersonische tests is nog nooit zo groot geweest en we zijn vastbesloten om aan deze nationale noodzaak te voldoen. We maken enorme vorderingen om de toekomst van hypersonische tests mogelijk te maken. Met de recente succesvolle scheidingstest van de Talon-A zijn we opgewonden om ons voor te bereiden op onze eerste hypersonische vlucht van de TA-1 testbank." De overname is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden. Na afronding van de overname zal het vliegtuig onderhoud ondergaan en aangepast worden aan zijn nieuwe hypersonische testmissie. Het lanceerplatform zal in de komende maanden ook een nieuwe naam krijgen.

Bron: Stratolaunch

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

De Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers gaat aan boord van de Sojoez TMA-4 ruimtecapsule voor een eerste keer de ruimte in. Tijdens zijn eerste ruimtemissie verblijft hij enkele dagen aan boord van het internationale ruimtestation ISS in het kader van de DELTA missie. De naam 'DELTA' is een acroniem voor Dutch expedition for life science, technology and atmospheric research maar verwijst ook naar de rivierdelta van Nederland. Gedurende het verblijf van André Kuipers aan boord van het ISS voert hij wetenschappelijke experimenten uit op vlak van biologie, geneeskunde, technologische ontwikkeling, natuurkunde en aardobservatie. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken