Een Europese ATV in een baan om de Aarde
Foto: NASA / ESA

Op woensdag 5 juni 2013 bracht Europa met succes zijn vierde Automated Transfer Vehicle (ATV) in de ruimte. De 69ste Ariane 5 draagraket vertrok om 23u52 Belgische tijd vanop het ELA-3 lanceerplatform op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana en zette 63 minuten later probleemloos de 20,2 ton zware onbemande vrachtmodule uit in een lage baan om de Aarde op een hoogte van 270 kilometer.

Deze vierde ATV, die genoemd werd naar de Duits-Zwitsers-Amerikaanse natuurkundige Albert Einstein, moet in totaal 6,6 ton aan vracht naar het internationaal ruimtestation ISS brengen. Indien alles verloopt zoals gepland moet de derde ATV zich op 15 juni 2013 om 23u51 Belgische tijd automatisch vasthechten aan het Russische gedeelte van het ISS. Net zoals zijn drie voorgangers werd ook deze derde ATV gebouwd in opdracht van het Europese ruimtevaartagentschap ESA door een industrieel consortium onder leiding van EADS Astrium. Elke ATV is tien meter lang, heeft een diameter van 4,5 meter en kan naast gewone vracht ook brandstof, zuurstof en water naar het ISS brengen. Eenmaal in de ruimte ontvouwt elke ATV vier zonnepanelen waardoor het gevaarte dan een spanwijdte heeft van 22,3 meter. Binnenin elke ATV bevindt zich een onder druk gebrachte opslagruimte van 48 kubieke meter waarin de ISS-bewoners zich vrij kunnen begeven. Deze vierde geslaagde ATV-lancering is voor de Europese ruimtevaart opnieuw een groot succes aangezien de ATV's vandaag de dag de grootste ruimtetuigen zijn die het internationaal ruimtestation kunnen bevoorraden.

ATV-4 launchLancering van de vierde Europese ATV - Foto: ESA

ATV's zijn voor de Europese ruimtevaart van onschatbare waarde aangezien zij beschikken over innovatieve technologie en het internationaal ruimtestation elk jaar voorzien van bijna zeven ton vracht. ESA startte in 2000 met de ontwikkeling van de Automated Transfer Vehicle waarna de eerste ATV-bevoorradingsmodule in 2005 uitvoerig werd getest in ESA's testcentrum in Noordwijk, Nederland. De ontwikkeling van de Automated Transfer Vehicle kostte Europa 1,35 miljard euro en de kostprijs van één ATV bedraagt ongeveer 350 miljoen euro. Elke ATV wordt in de ruimte gebracht door een aangepaste Ariane 5 draagraket die bij het lanceren een totaal gewicht heeft van 770 ton. De kracht en het succes achter elke ATV schuilt in zijn laadvermogen. Zo kan dit 20,2 ton zwaar cilindervormig ruimtetuig niet enkel 'droge' cargo naar het ISS brengen zoals kledij, voedsel en experimenten maar ook nog eens maximaal 840 kilogram water, 100 kilogram gas en 4,7 ton brandstof. De 'droge' cargo wordt in speciale zakken ondergebracht in het onder druk gebrachte gedeelte. Deze opbergzakken kunnen door de ruimtevaarders makkelijk uitgeladen en verplaatst worden.

Tijdens deze vierde ATV-missie zal ESA 2,6 ton 'droge' cargo naar het ISS brengen alsook 570 kilogram water, 100 kilogram gas en bijna 3 ton brandstof. Vooral dit laatste is van groot belang aangezien het ISS regelmatig brandstof verbruikt wanneer het ruimtestation zijn baan moet aanpassen. Maar ook hier biedt de Europese ATV een oplossing doordat deze onbemande vrachtmodule het ruimtestation in een hogere baan om de Aarde kan 'duwen' wanneer deze aan elkaar gekoppeld zijn. Op die manier bespaart het ISS kostbare brandstof. Wanneer een ATV aan het einde komt van zijn missie wordt deze door de ISS-bewoners volgeladen met afval waarna de vrachtmodule zich zal loskoppelen van het ISS en zal opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Indien een missie vlekkeloos verloopt, kan een Europese ATV tot zes maanden gekoppeld blijven aan het ruimtestation.

De volgende ATV, meteen ook de laatste, werd genoemd naar de Belgische astronoom en natuurkundige Georges Lemaître en moet in juni 2014 in de ruimte gebracht worden. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken