Artistieke impressie van de vier Galileo-satellieten die uitgezet worden in de ruimte
Foto: ESA

Vier satellieten van het Europese navigatiestelsel Galileo zijn donderdag 17 november met succes naar de ruimte gevlogen. Het kwartet werd in één keer gelanceerd met een Ariane 5-raket, iets wat nog niet eerder is vertoond. De Ariane 5 vertrok om 14:06 Belgische tijd van de Europese ruimtehaven in het Frans-Guyaanse Kourou. De eerste twee satellieten, Galileo 15 en 16, werden 3 uur en 25 minuten na vertrek losgelaten. Nummers 17 en 18 volgden twintig minuten later.

De vier satellieten bevinden zich nu op hun geplande hoogte en worden de komende dagen door technici op de grond naar hun uiteindelijke baan om de aarde gebracht. Na enkele tests zijn ze klaar om onderdeel uit te maken van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo. Deze testfase duurt naar verwachting zes maanden. Met deze succesvolle missie is het aantal Galileo-kunstmanen in een baan om de aarde opgelopen naar achttien. De vorige navigatiesatellieten werden telkens per tweetal gelanceerd met behulp van een Sojoez-Fregat. Naar verwachting kan Galileo eind volgend jaar beginnen met het aanbieden van diensten. “Dankzij de Ariane 5 kunnen we sneller meer Galileo-satellieten naar de ruimte brengen”, aldus Paul Verhoef, hoofd van ESA's Galileo-programma. De volgende twee Ariane 5-lanceringen zijn gepland voor 2017 en 2018. Naar verwachting zijn alle kunstmanen binnen het Galileo-stelsel, inclusief reserves, in 2020 in de ruimte.

Bron: ESA

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken