Lancering van de Vega raket met aan boord de Falcon Eye 1 satelliet.
Foto: Arianespace

Een Europese Vega raket is er op woensdag 10 juli 2019 niet in geslaagd om een Arabische aardobservatiesatelliet in een baan om de Aarde te brengen. De kleine Vega raket vertrok om 03u53 Belgische tijd vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana met in zijn vrachtruim de Falcon Eye 1 aardobservatiesatelliet die werd gebouwd in opdracht van de Verenigde Arabische Emiraten. Twee minuten na de start van de lancering bleek er een ernstig probleem te zijn met de raket waarna deze neerstortte in de Atlantische Oceaan. 

Dit was de eerste mislukte lancering van een Vega raket sinds Europa deze gebruikt voor het lanceren van kleinere satellieten. De exacte oorzaak van deze mislukte lancering is momenteel nog niet bekend maar wel weet men dat het probleem zich voordeed toen de Zefiro 23 rakettrap tot ontbranding werd gebracht. Dit was de 15de lancering van een Europese Vega raket sinds deze in 2012 voor het eerst werd gelanceerd. De dertig meter lange Vega raket is het kleine broertje van de grote Europese Ariane raketten en voor de ontwikkeling van de Vega werd destijds meer dan 335 miljoen euro uitgetrokken. Zo'n 65% van dit bedrag werd betaald door Italië terwijl de rest werd bijeengebracht door België, Nederland, Zweden en Zwitserland. Terwijl de onderste drie rakettrappen van de Vega gebruik maken van een vastebrandstofmotor maakt de vierde en bovenste rakettrap gebruik van vloeibare brandstof. Deze AVUM rakettrap kan men 20 keer tot ontbranding brengen waardoor men satellieten in verschillende banen om de Aarde kan uitzetten. Net als de krachtige Ariane 5 raketten worden ook alle Vega raketten gelanceerd vanop het Centre Spatial Guyanais in Frans-Guyana en worden deze lanceringen uitgevoerd door het Europese lanceerbedrijf Arianespace. In totaal kan de Vega raket vrachten tot 1,4 ton tot in een polaire baan om de Aarde brengen op een hoogte van 700 kilometer of vrachten tot 1,9 ton tot in een elliptische baan. 

Aan boord van deze Europese Vega raket bevond zich de 1,1 ton zware Falcon Eye 1 satelliet. Normaal had de Vega raket deze satelliet 57 minuten na de start van de lancering moeten uitzetten in de ruimte. Dit was de eerste van twee Falcon Eye aardobservatiesatellieten die in de ruimte zou gebracht worden door een Vega raket in opdracht van de Verenigde Arabische Emiraten. Deze aardobservatiesatelliet werd gebouwd door het Europese ruimtevaartbedrijf Airbus Defense and Space en zou in een zonsynchrone baan om de Aarde moeten gebracht worden op een hoogte van 610 kilometer. Vanuit deze positie moeten de twee Falcon Eye satellieten onze planeet in hoge resolutie in beeld brengen waarna deze gegevens voor tal van toepassingen kunnen gebruikt worden. Het ontwerp van de twee Falcon Eye satellieten werd gebaseerd op dat van de Franse Pleiades satellieten die in 2011 en 2012 in de ruimte werden gebracht. Met de ontwikkeling en de bouw van de twee Falcon Eye aardobservatiesatellieten was een contract gemoeid van 800 miljoen euro. Of de tweede Falcon Eye aardobservatiesatelliet nu nog door een Europese Vega raket zal gelanceerd worden, is nog niet bekend. Voor Europa en het Europese ruimtevaartbedrijf Arianespace is deze mislukte lancering van een Vega raket een zware tegenvaller aangezien er steeds meer private ruimtevaartbedrijven op de markt komen met soortgelijke, kleine raketten. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken