Edgar Mitchell
Foto: NASA

Op donderdag 4 februari 2016 is in West Palm Beach in Florida de gewezen Amerikaanse ruimtevaarder Edgar Mitchell overleden. Mitchell maakte in februari 1971 deel uit van de Apollo 14 ruimtevlucht en wandelde samen met astronaut Alan Shepard op het oppervlak van de Maan. Mitchell overleed een dag voor de 45ste verjaardag van Apollo 14 ruimtevlucht.

Mitchell werd in 1930 geboren in Texas en studeerde wetenschappen aan het Carnegie Institute of Technology in Pittsburgh. Na zijn studies trad Edgar Mitchell in 1952 in dienst bij de United States Navy waar hij testpiloot werd. Vervolgens studeerde Mitchell verder en promoveerde hij aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de luchtvaarttechniek. Uiteindelijk werd Edgar Mitchell in 1966 geselecteerd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA als astronaut en werd hij back-up astronaut tijdens de Apollo 10 missie. Mitchell’s grootste droom kwam uiteindelijk in 1971 uit toen hij samen met de ruimtevaarders Alan Shepard en Stu Roosa deel uitmaakte van de Apollo 14 missie. Tijdens deze ruimtevlucht naar de Maan verbleven Mitchell en Shepard maar liefst 33 uur op het hemellichaam en voerden ze twee maanwandelingen uit. Samen met Alan Shepard heeft Edgar Mitchell de langste maanwandeling op zijn naam staan (9 uur en 17 minuten). Alles samen bracht de Apollo 14 bemanning 43 kilogram aan bodemstalen van de Maan terug naar de Aarde. Tijdens de Apollo 14 ruimtemissie werden voor het eerst televisiebeelden in kleur gebruikt en kon men op Aarde zien hoe Alan Shepard een partijtje golf speelde op het oppervlak van de Maan. De drie Apollo 14 ruimtevaarders keerden op 9 februari 1971 veilig terug naar de Aarde. Na de Apollo 14 missie ging Edgar Mitchell nooit meer de ruimte in. Later verklaarde Mitchell dat hij tijdens zijn Apollo 14 ruimtemissie een levensveranderende ervaring had ervaren tijdens het wandelen op het Maanoppervlak. Na zijn carrière bij NASA richtte Mitchell een instituut op dat zich bezighield met paranormale en onverklaarbare fenomenen. De gewezen ruimtevaarder geloofde zelf ook rotsvast in buitenaards leven. Mitchell nam in 2009 ook deel aan The Disclosure Project waarbij veel prominenten getuigden dat buitenaards leven bestaat en dat er ontmoetingen met buitenaardsen weldegelijk hebben plaatsgevonden en dat dit wordt verzwegen door overheden. Mitchell was er ook van overtuigd dat de overheid informatie achterhield over het Roswellincident. De Amerikaanse overheid spande in 2011 ook een proces aan tegen Mitchell aangezien hij had had geprobeerd een camera te verkopen die werd gebruikt tijdens de Apollo 14 ruimtemissie. Edgar Mitchell werd 85 jaar oud.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken