De Amerikaanse astronaut Alan Bean poseert voor de Maanlander
Foto: NASA

De vierde mens die ooit op de Maan wandelde, Alan Bean, is op 26 mei 2018 in Houston op 86-jarige leeftijd overleden. Bean maakte in november 1969 deel uit van de Apollo 12 missie naar de Maan en wandelde samen met zijn collega, Charles Conrad, op het oppervlak van de Maan. Na zijn maanavontuur werd Alan Bean in 1973 gezagvoerder van de Skylab 3 missie. Alles samen verbleef deze Amerikaanse ruimtevaarder 69 dagen en 15 uur in de ruimte. Na zijn carrière als ruimtevaarder werd Alan Bean een gepassioneerde schilder.

Net als veel andere astronauten uit de beginjaren van de ruimtevaart was ook Alan Bean een ervaren test- en gevechtspiloot. Zo heeft Bean meer dan 4 800 vlieguren op zijn naam staan met diverse straalvliegtuigen en was hij testpiloot van diverse nieuwe vliegtuigen. Na zijn carrière als piloot bij de Amerikaanse marine werd Alan Bean in 1963 geselecteerd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om deel uit te maken van de Astronaut Group 3, de derde groep van Amerikaanse ruimtevaarders. Hierna werd Bean in 1966 back-up astronaut tijdens de Gemini 10 ruimtemissie. Ondanks het feit dat Alan Bean er niet in slaagde om deel uit te maken van een Apollo crew tijdens de eerste Apollo ruimtevluchten maakte hij wel deel uit van het Apollo Applications Program en werd hij de eerste astronaut die dook in de Neutral Buoyancy Simulator. Als gevolg van de plotse dood door een ongeval van de astronaut Clifton Williams werd Alan Bean toch back-up astronaut tijdens de Apollo 9 ruimtemissie. Uiteindelijk werd Bean dan toch geselecteerd om deel uit maken van een Apollo crew en vertrok hij op 14 november 1969 samen met Charles Conrad en Richard Gordon richting de Maan. De Apollo 12 Maanlander landde probleemloos op 19 november 1969 op het oppervlak van de Maan waarna Conrad en Bean twee Maanwandelingen uitvoerden die samen bijna acht uur duurden. Het gebied waar Bean en Conrad met de Maanlander landde, werd eerder ook al bezocht door de onbemande Loenik 5, Ranger 7 en Surveyor 3 ruimtetuigen. Tijdens de Apollo 12 missie werd voor het eerst ook de Maanwagen getest.

Na zijn maanavontuur maakte Alan Bean deel uit van de Skylab 3 ruimtemissie. Dit was de tweede bemande ruimtevlucht naar het Amerikaanse ruimtestation Skylab. Samen met Owen Garriott en Jack R. Lousma verbleef Alan Bean 59 dagen en 11 uur in een baan om de Aarde. Tijdens deze langdurige ruimtemissie werd onder andere een prototype getest van de Manned Maneuvering Unit (MMU) en werden drie ruimtewandelingen uitgevoerd. Nadat Alan Bean op 25 september 1973 met zijn twee collega's terugkeerde naar de Aarde ging hij nooit meer de ruimte in. Bean werd in 1975 wel nog back-up gezagvoerder van de Amerikaanse crew die deel uitmaakte van de historische Apollo-Sojoez ruimtemissie. Later werd Alan Bean ook hoofd van NASA's Astronaut Candidate Operations and Training Group. Uiteindelijk verliet Alan Bean in 1981 de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Zijn tijd en energie zou hij vanaf dan spenderen aan zijn grote passie, schilderen. Om zijn schilderijen te voorzien van iets extra verwerkte de maanwandelaar echt maanstof en maansteentjes in zijn kunstwerken. Naar aanleiding van de 40ste verjaardag van de Apollo 11 missie werd in juli 2009 een tentoonstelling georganiseerd over de schilderijen van Alan Bean in het Smithsonian Institution’s National Air and Space Museum in Washington. Als gevolg van zijn succesvolle carrière ontving Alan Bean ook tweemaal de Navy Distinguished Service Medal, tweemaal de NASA Distinguished Service Medal, de Rear Admiral William S. Parsons Award en maakte hij deel uit van de American Astronautical Society en de Society of Experimental Test Pilots.

Een overzicht van de prachtige schilderijen van Alan Bean kan je terugvinden op deze website: http://www.alanbean.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken