Foto: ISRO

De Aziatische grootmacht India is nu van plan om niet eerder dan in 2027 astronauten naar de ruimte te lanceren, waarmee het doel voor de eerste bemande ruimtevlucht van het land opnieuw is verschoven. De Indiase minister van ruimtevaart Jitendra Singh kondigde de nieuwste vertraging aan tijdens een persconferentie. Hij gaf een overzicht van de voortgang van India's bemande ruimtevaartprogramma en een bijgewerkte tijdlijn voor de eerste bemande Gaganyaan-missies.

De Indian Space Research Organisation (ISRO) mikt nu op het eerste kwartaal van 2027 voor de lancering van de eerste astronaut, die oorspronkelijk gepland stond voor 2022. De baanbrekende Indiase bemande ruimtevlucht zal worden voorafgegaan door een drietal lanceringen zonder bemanning om de raket- en grondinfrastructuur verder te kwalificeren. “We moeten drie onbemande missies volbrengen voordat we ons richten op de eigenlijke bemande missie omdat er levens in het spel zijn,” zei Singh.

De eerste van deze drie lang uitgestelde Gaganyaan-missies zonder bemanning, bekend als G1, zal in het vierde kwartaal van dit jaar worden gelanceerd en zal een half-humanoïde robot met de naam Vyomitra (Sanskriet voor “ruimtevriend”) aan boord hebben om gegevens te verzamelen tijdens de vlucht. De tweede en derde Gaganyaan-missies, G2 en G3, zullen ook Vyomitra aan boord hebben en worden gelanceerd in 2026. De eerste bemande missie, H1 genaamd, vliegt in het eerste kwartaal van 2027. De Indiase astronauten, of Gaganyatris, voor de H1 en H2 missies werden in februari 2024 geselecteerd. Het zijn Prasanth Balakrishnan Nair, Ajit Krishnan, Angad Pratap en Shubhanshu Shukla, die allemaal als testpiloot hebben gediend bij de Indiase luchtmacht.

De Gaganyatris zullen in paren worden gelanceerd aan boord van H1 en H2, waarmee India het vierde land wordt dat op eigen kracht mensen in een baan om de aarde brengt, na de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China. De missies zullen hen ongeveer drie dagen in een lage baan om de aarde brengen voordat ze weer op aarde neerstorten. Volgens Singh bevindt het kwartet zich momenteel in de laatste trainingsfase. De missies zullen India's Gaganyaan ruimtevaartuig lanceren met een ISRO Human-rated Launch Vehicle Mark-3, of HLVM3, raket. De viertrapsraket is 43,5 meter hoog, heeft twee solid rocket boosters en een nieuw ontworpen capsule-uitwerptoren om de bemanning en het ruimtevaartuig in geval van nood van de raket te scheiden.

Tijdens zijn presentatie gaf Singh ook ontwikkelingsupdates over de infrastructuur van de Gaganyaan-missie, waaronder lanceerplatforminterfaces, een missiecontrolecentrum, evacuatievoorzieningen voor de bemanning en communicatiesystemen. Singh zei dat de ontwikkeling van de grondondersteuning en de draagraket voor 90% is voltooid en dat alleen de laatste kwalificatiefasen nog nodig zijn. “Alle voortstuwingsfasen zijn vandaag klaar... Alle structuren zijn gekwalificeerd en de bemanningsmodule en servicemodules zijn gerealiseerd. Het ondergaat nu de laatste fase van integratie en testen,” zei Singh.

Bron: Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt met behulp van een Molniya-M raket de onbemande Luna 5 ruimtesonde gelanceerd. Luna 5 werd door de Sovjet-Unie ontwikkeld om als eerste ruimtetuig een zachte landing uit te voeren op het oppervlak van de Maan. Na een probleem op 10 mei 1965 begon Luna 5 te spinnen waarna het ruimtetuig te pletter sloeg op het oppervlak van de Maan in het Mare Nubium gebied. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken