NGC 3372
Foto: Robert Gendler

NGC 3372 bevat ook nog verschillende kleinere nevels zoals de 'Sleutelgatnevel' (NGC 3324). Deze nevel is een relatief kleine en donkere wolk van koele moleculen en stof met heldere filamenten van warm, fluorescerend gas, dat afsteekt tegen de heldere nevel op de achtergrond. De middellijn van de Sleutelgatnevel wordt geschat op ongeveer zeven lichtjaar. Vlak naast de Sleutelgatnevel bevindt zich de bekende ster Eta Carinae. Dit is een uiterst lichtsterke hyperreus die omgeven is door een eigen nevel. Deze kleine nevel staat dan weer bekend als de 'Homunculusnevel' die wellicht is ontstaan uit de uitstoot van een uitbarsting rond 1841. Eta Carinae bevat naar schatting ongeveer 100 tot 150 keer zoveel massa als de Zon. De lichtkracht van deze ster is ongeveer vijf miljoen keer zo sterk als die van onze eigen ster. Eta Carinae is momenteel ook de zwaarste ster die tot in detail kan bestudeerd worden.

Sterrenbeeld: Carina
Magnitude: 1.0
Coördinaten:

  • 10h 55m
  • -59° 52'

Carina

NGC 3324 NGC 3324 (Sleutelgatnevel) gefotografeerd door Ken Crawford

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken