Foto: Chuck Ayoub

NGC 281, ook gekend als IC 11, is een emissienevel met een helderheid van magnitude 7.3 en is terug te vinden in het noordelijke sterrenbeeld Cassiopeia. Deze nevel bevindt zich in de Perseum-arm van de Melkweg en staat op een afstand van ongeveer 9 500 lichtjaar van de aarde. De nevel is een zogeheten H-II-gebied wat wil zeggen dat er stervorming plaatsvindt. Daarnaast bezit dit prachtig deep-sky object ook de open sterrenhoop IC 1590 en enkele bolwolken. NGC 281 beslaat een gebied in het heelal dat ongeveer 100 lichtjaar groot is. Deze p^rachtige nevel is ook gekend onder de naam 'Pacman Nebula' vanwege zijn gelijkenis met de hoofdfiguur uit het gelijknamige computerspel. 

Geschiedenis

NGC 281 werd in augustus 1883 ontdekt door de Amerikaanse astronoom Edward Emerson Barnard.

Waarnemen

Door de zwakke helderheid van dit sterrenstelsel neem je dit hemelobject best waar met een middelgrote tot grote telescoop vanuit een donkere locatie. Je vindt NGC 281 in de noordoostelijke hoek van Cassiopeia. Zoek de heldere ster Shedar in het W-asterisme en kijk zuidwaarts naar een iets zwakkere ster die bekend staat als Achird. Deze grote, zwakke en zeer diffuse nevel lijkt visueel extreem zwak en zorgt voor een uitdagende waarneming. Voor amateur-astrofotografen op de middelste noordelijke breedtegraden is de beste tijd om deepsky-nevels in Cassiopeia te fotograferen de herfst. NGC 281 is een van de heldere emissienevels in Cassiopeia, waaronder de Bellennevel, Hartnevel en Zielevel. Met een telescoop met een opening van minstens 8″ (zoals een Dobson) zou je de gloed van dit nevelgebied moeten kunnen opvangen vanaf een donkere hemelplek. Om de schoonheid van deze emissienevel echt te kunnen waarderen, moet je een serie langbelichte (tracked) opnamen maken met je camera.

Gegevens NGC 281

Sterrenbeeld: Cassiopeia
Andere benaming: Pacman Nebula
Type: Emissienevel
NGC: NGC 281
IC: IC 11
Rechte klimming: 00u52m59,3s
Declinatie: +56° 37' 19"
Helderheid: 7,3
Afstand: 9 500 lichtjaar
Schijnbare afmeting: 35' x 30' boogminuten
Roodverschuiving: /

Canes VenaticiIllustratie: Sky & Telescope

Pacman Nebula
NGC 281 - Foto: Vincent F. (Astrobin)

Pacman Nebula
NGC 281 - Tekening: Vedran Vrhovac

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken