Foto: PNO/NOIRLab/NSF/AURA/Adam Block

De planetaire nevel NGC 1535 in het sterrenbeeld Eridanus heeft een helderheid van magnitude 10,5 en is ook gekend als 'Cleopatra's Eye' omwille van zijn blauw-groene kleur. Een planetaire nevel ontstaat wanneer een ster, ongeveer zo groot als onze zon, sterft en zijn buitenste lagen de ruimte in blaast terwijl de kern verandert in een witte dwergster. Deze planetaire nevel is opgebouwd uit een heldere kleine ring met daarrond een halo. In grote telescopen is de blauw-groene kleur van dit bijzonder deep-sky object waarneembaar. Vlakbij de eerste ring ligt in het noordoosten een klein sterretje van magnitude 15. De centrale ster, van het O-type, heeft een helderheid van magnitude van 14. 

Geschiedenis

NGC 1535 werd op 1 februari 1785 ontdekt door de Duits-Britse astronoom William Herschel.

Waarnemen

De planetaire nevel NGC 1535 bevindt zich ongeveer 4,1 graden ten noordoosten van de ster Zaurak (Gamma Eridani). Doordat dit deep-sky object zich in een sterrenbeeld aan de zuidelijke sterrenhemel bevindt, is dit vanuit België en Nederland nauwelijks waarneembaar. Door de zwakke helderheid van dit sterrenstelsel neem je dit hemelobject best waar met een middelgrote tot grote telescoop. 

Gegevens NGC 1535

Sterrenbeeld: Eridanus
Andere benaming: Cleopatra's Eye / Pale Blue Planetary
Type: Planetaire nevel
NGC: NGC 1535
Rechte klimming: 04u44m21,7s
Declinatie: -12° 44' 21,6"
Helderheid: 10,5
Afstand: 6.000 lichtjaar
Schijnbare afmeting: 0,65' x 0,61' boogminuten
Roodverschuiving: /

Canes VenaticiIllustratie: Sky & Telescope

Whale Galaxy
NGC 1535 - Foto: Immanuel Kant

Whale Galaxy
NGC 1535 - Tekening: Michael Downs

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken