Messier 7
Foto: Sergio Eguivar

Sterrenbeeld: Scorpius
Magnitude: 4.1
Coördinaten:

  • RA: 17h 53.9m
  • DEC: -34° 49'

Scorpius

Geschiedenis

De sterrenhoop werd waarschijnlijk in 130 voor Christus ontdekt door Ptolemaeus, mogelijk samen met M6. M7 werd voor 1654 herontdekt door de astronoom Hodierna. De Franse kometenjager Charles Messier voegde het object toe aan zijn catalogus van komeetachtige objecten op 23 maart 1764.

Waarnemen

Onder goede omstandigheden is de sterrenhoop eenvoudig terug te vinden met het blote oog als een nevelachtig vlekje. Men observeert M7 het best met een binoculair of door een telescoop bij lage vergroting. De sterrenhoop ziet er dan uit als een 'fonkelend juweel' met de diffuse gloed van de melkweg op de achtergrond. M7 vormt een mooi paar samen met M6, een nabije open sterrenhoop. Men wacht best een donkere, maanloze nacht af om het object te observeren, liefst op een plaats met een goed zicht op de zuidelijke horizon.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken