Messier 103
Foto: FLC Observatory

Sterrenbeeld: Cassiopeia
Magnitude: 7.4
Coördinaten:

  • RA: 01h 33.2m
  • DEC: +60° 42'

Cassiopeia

Geschiedenis

M103 werd in 1781 ontdekt door Pierre Méchain. Dit was lange tijd het laatste object in de catalogus van Messier tot hij werd aangevuld in de twintigste eeuw. John Herschel noemde het een heldere en tamelijk grote sterrenhoop, rijk aan sterren van magnitude 11 en 12.

Waarnemen

Men vindt de open sterrenhoop terug 1° ten oosten van de ster δ Cas in het sterrenbeeld Cassiopeia. Het object is slechts 7' groot zodat grote vergrotingen nodig zijn om het object te kunnen oplossen. Het object heeft de opvallende en makkelijk herkenbare vorm van een kerstboom. De helderste ster die we zien in M103 is de dubbelster Struve 131 (magnitude 7) aan de top van de 'boom' maar is geen lid van de cluster. Net ten oosten van M103 liggen drie andere open sterrenhopen die bij lage vergroting allemaal in één beeldveld passen. Met een binoculair of in de zoeker van een telescoop ziet men de sterrenhoop als een wit vlekje dat niet op te lossen is in sterren. Met een telescoop van 10 cm en een vergroting van 160x ziet men enkele tientallen sterren die het hele beeldveld vullen. Een telescoop van 15 cm toont een 40-tal sterren tot magnitude 14.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken