De twee kilometer grote cirkelvormige structuur op de Koning Boudewijn-ijsplaat
Foto: Tobias Binder / Alfred Wegener Institute

Wetenschappers hebben op Antarctica mogelijk sporen ontdekt van een grote meteorietinslag. Zo heeft men op het verlaten ijslandschap een twee kilometer brede cirkel ontdekt die mogelijk in 2004 is ontstaan toen een ruimtesteen is neergekomen op Antarctica. Twee onderzoeken wijzen alvast in de richting van een meteoriet. 

Toen onderzoekers van het Duitse Alfred Wegener Instituut afgelopen maand over de Koning Boudewijn-ijsplaat vlogen in het kader van een geologisch onderzoek zagen ze niet zo ver van de Belgische Prinses Elisabethbasis een twee kilometer grote cirkelvormige structuur. Eén van de onderzoekers, Christian Müller, begon op de Belgische Prinses Elisabethbasis meteen een onderzoek en stuitte op een resultaten van een ander onderzoek afkomstig Amerikaans-Canadees wetenschappers waaruit blijkt er in 2004 een vrij groot object nabij de Koning Boudewijn-ijsplaat moet zeer neergekomen. Een ander onderzoek, uitgevoerd door Australische wetenschappers, vertelt ons dan weer op basis van infrasoon geluid dat werd waargenomen dat in dezelfde periode een spoor van stof werd aangetroffen hoog in de atmosfeer van de Aarde boven de Oost-Antarctica. Dit spoor van stof zou zijn veroorzaakt door een meteoor die vervolgens is neergekomen in de buurt van de ijsplaat. Ondanks deze twee onderzoeken is het nog niet bewezen dat de de cirkelvormige structuur in het ijsoppervlak van Antarctica weldegelijk een meteorietinslag is. Meteen nadat de onderzoekers de structuur hebben ontdekt, hebben ze extra gedetailleerde foto's en video's gemaakt voor verdere analyses. Binnenkort zal men ook op de grond onderzoeken uitvoeren zodat men kan achterhalen hoe deze bijzondere structuur is ontstaan. Indien er op deze locatie weldegelijk een ruimtesteen zou zijn neergekomen, zou deze meteoriet wellicht de omvang hebben gehad van een huis. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken