De eerste ccd-opname van de planeet Bèta Pictoris b
Foto: Jared Males / UA

Wetenschappers hebben voor het eerst een exoplaneet gefotografeerd met dezelfde technologie die in een klassieke digitale camera zit. Zo slaagde men er in om met een gewone ccd-sensor de planeet Bèta Pictoris b in beeld te brengen.

De planeet Bèta Pictoris b cirkelt rondom de ster Bèta Pictoris in het sterrenbeeld Schilder (Pictor) en maakt deel uit van een systeem dat zich op iets meer dan 63 lichtjaar van de Aarde bevindt. Het hemellichaam cirkelt op een afstand rond zijn moederster die negen keer groter is dan de afstand tussen de Aarde en de Zon. Wetenschappers van de universiteit van Arizona zijn er nu in geslaagd om deze exoplaneet niet met een infrarooddetector in beeld te brengen maar wel met een sensor die vergelijkbaar is met de beeldsensor in digitale camera’s. Tot op heden werden alle foto’s van planeten rondom andere sterren die vanop Aarde gemaakt met infrarooddetectoren. Doordat dit eigenlijk ‘warmtebeelden’ zijn, kon men dan ook maar enkel de zogeheten ‘gasreuzen’ fotograferen aangezien deze veel warmte uitstralen. De nieuwe technologie met de klassieke ccd-sensor is dan ook een grote doorbraak in het onderzoek naar exoplaneten. Zo kan men met deze nieuwe technologie nu ook oudere, koelere en wellicht ook leefbare exoplaneten in beeld brengen aangezien men nu exoplaneten kan fotograferen in zichtbaar licht in plaats van infrarood licht. Wetenschappers willen exoplaneten meer onderzoeken in zichtbaar licht indien men de aanwezigheid op leven wil opsporen. Onze planeet, de Aarde, kleurt uiteindelijk ook ‘blauw’ in zichtbaar licht. Volgens de betrokken onderzoekers staat de nieuwe technologie nog maar in zijn kinderschoenen en is deze veelbelovend. En dat deze nieuwe technologie heel wat informatie kan opleveren, werd inmiddels ook al bewezen. Op basis van de nieuwe beelden konden de wetenschappers bevestigen dat de atmosfeer van exoplaneet Bèta Pictoris b een temperatuur heeft van ongeveer 2600 graden Fahrenheit.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken