Er zijn nog meer details verborgen binnen de coma die op het eerste zicht niet meteen opvallen, wanneer we even aanhalen wat je nog kunt zien maak je meer kans om deze ook te kunnen zien. Dit is dan ook voornamelijk van toepassing op een actieve of heldere komeet. In dit artikel wordt een kort overzicht gegeven.

Detail van de coma
Detail van de coma

De coma van een komeet

Deze worden vaak gezien concentrisch geplaatst rond de centrale condensatie.

Fans

Dit zijn sectoren van materiaal dat uit de centrale condensatie komt.

Jets

Radiale eigenschappen die uit de centrale condensatie geprojecteerd worden als rechte lijnen of gedraaid en zijn het meest aanwezig bij actieve of erg nabije of grote kometen.

Spines

Heldere scherpe smalle stroken die uit de centrale condensatie in de staart gaan.

Stralen

Delicate lichtstrepen die uit de centrale condensatie komen met meestal een zachte witte/grijze of blauwe kleur

Shaduw van de kern

Het is niet echt een schaduw maar het lijkt er visueel wel op. Echter is dit erg zeldzaam en heeft een telescoop van +16" diameter nodig om eenvoudig gezien te kunnen worden.

Fonteinen

Fonteinen zijn ongeveer 1" hoog en gericht naar de zon toe; Ze zijn erg met eigenschappen die tot 100 gradenhoek kunnen reiken en doen zich vaker voor dan jets.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Ranger 4 slaagt er niet in om een zachte Maanlanding uit te voeren en slaat met een snelheid van 9 600 kilometer per uur te pletter op de achterkant van de Maan. Een fout in de computer aan boord van de ruimtesonde zorgde er voor dat de zonnepanelen en navigatiesystemen niet functioneerden waardoor het ruimtetuig te pletter sloeg en geen wetenschappelijke data doorstuurde. Ranger 4 werd op 23 april 1962 gelanceerd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis met als doel diverse gegevens over de Maan te verzamelen en tegelijk ervaring op te doen op vlak van apparatuur voor maan- en interplanetaire ruimtetuigen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken