Astrowoordenboek: Z

Term Omschrijving
Zenit Denkbeeldig punt aan het hemelgewelf recht boven ons.
Zichtbaar licht Golflengtes van elektromagnetische straling die zichtbaar zijn voor het blote oog.
Zodiak Zie Dierenriem
Zoeker Kleine telescoop dat bevestigd zit op een telescoop waarmee je hemellichamen lokaliseert
Zonnecyclus De cyclus van de zon duurt ongeveer 11 jaar, elke 11 jaar is er een maximum aan zonneactiviteit om dan af te zwakken tot het zonneminimum waarbij de 11 jarige cyclus afgesloten wordt en een ompoling plaatsvindt.
Zonnefilter Filter die het zonlicht dempt zodat we de zon veilig kunnen bekijken door de telescoop.
Zonnestelsel Omvat onze zon met alles erbij (planeten manen, planetoïden enz...)
Zonnevlam Een snelle vrijgave van energie van een specifiek gebied op de zon in de vorm van elektromagnetische straling, energetische deeltjes en massabewegingen.
Zonnevlek Hooggemagnetiseerde donkere vlek op het zonneoppervlak, koeler dan het gebied eromheen
Zonnewende De periode van het jaar wanner de zon het verst noord of zuid bevindt aan de hemelevenaar. Dit markeert het begin van het zomer en winterseizoen.
Zonnewind Een vloed van deeltjes die van de zon afkomstig zijn en in het zonnestelsel worden gestuurd.
Zonsverduistering Een fenomeen dat zich voordoet wanneer de Aarde zich in de schaduw van de Maan beweegt. Een totale zonsverduistering doet zich voor wanneer de Maan voldoende dichtbij is om de Zon volledig te bedekken. Een ringvormige zonsverduistering doet zich voor wanneer de Maan verder van de Aarde bevindt en de zonneschijf niet volledig kan bedekken en zorgt voor een ringvorm tijdens de maximale verduistering.
Zwaartekracht Een fysische kracht van de natuur dat twee lichamen elkaar doet aantrekken.
Zwaartekrachtlens Een concentratie van materie zoals een sterrenstelsel of cluster van sterrenstelsels dat lichtstralen buigt van een achtergrondobject. Zwaartekrachtlenzen resulteren in een vergroot beekd van verafgelegen objecten.
Zwart gat Massief object dat zo dicht is dat er geen licht of andere straling uit kan ontsnappen.

Dit gebeurde vandaag in 1961

Het gebeurde toen

In het Australische Perkes wordt de 64 meter grote schotelantenne van het Australian National Radio Astronomy Observatory in gebruik genomen. Deze schotelantenne werd in in 1969 ook gebruikt voor het doorsturen van de eerste videobeelden van de Apollo 11 Maanlanding. Later werd deze schotelantenne ook gebruikt voor het volgen van belangrijke onbemande ruimtemissies zoals Voyager, Giotto, Galileo en Cassini-Huygens. Foto: Ian Sutton

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken