• Diameter: 200 mm
  • Brandpuntafstand: 1000 mm
  • Optisch ontwerp: Newton/Reflector
  • Montering: Equatoriaal
  • Computergestuurd: Nee
  • Fabrikant: Sky-Watcher
Foto: SkyWatcher

De 200P EQ5 is een respectabele, rotsvaste telescoopopstelling. Met een totaalgewicht van 55 lb zijn de twee contragewichten elk goed voor 11 lbs en de Optical Tube Assembly (OTA) meet 19 lb. Wanneer het statief is opgesteld, meet het tussen de 71 en 123 cm. Omdat dit model de volgende stap is ten opzichte van het 150mm-equivalent, zijn zwaardere contragewichten nodig voor een groot laadvermogen. Daarom is een robuustere statiefsteun nodig. Bij het opzetten van dit statief raden we aan om de montage in kleinere delen uit te voeren in plaats van de hele eenheid samen te voegen vanwege het totale gewicht. Dit geldt vooral bij gebruik in een permanente installatie zoals een observatorium thuis. Een goede methode voor het uitlijnen van de statiefpoten is echter om markers te gebruiken voor polaire uitlijning, als het opnieuw in elkaar zetten voor observatie nodig is.

De Optical Tube Assembly (OTA) heeft een brandpuntsafstand van 1000 mm (f/5) en een primaire spiegeldiameter van 200 mm. Het ontwerp wordt erkend als een 'snelle' telescoop vanwege de lichtverzamelingsmogelijkheden, waardoor 77% meer licht wordt verzameld in vergelijking met zijn 150 mm tegenhanger. Dit is ideaal voor het oplossen van fijnere details, vooral voor meer gedetailleerde waarnemingen van de maan, planeten, sterrenstelsels en nevels. De Sky-Watcher 200P EQ5 is uitgerust met 0,5 mm ultradunne secundaire spiegels om vervorming van zowel visuele observatie als astrofotografie te voorkomen. De spiegels zijn 'geparaboliseerd' om alle lichtstralen naar hetzelfde brandpunt te brengen, wat scherpe, contrastrijke beelden oplevert. Deze opstelling wordt ook geleverd met een Dual-Fit 1,25/2 -inch focuser, waardoor beide 1,25/2 -inch oculairen kunnen worden gebruikt. De oculairen die bij deze telescoop worden geleverd variëren van 10 mm en 25 mm, waardoor een potentiële vergroting van x400 wordt bereikt. Er wordt een 9 x 50 dradenkruiszoeker meegeleverd die eenvoudig kan worden uitgelijnd met behulp van de fijnregelknoppen voor het lokaliseren van hemellichamen. De instelvergrendelingen voor rechte klimming en declinatie voorkomen dat de telescoop gaat 'zwenken' en kunnen eenvoudig worden ontgrendeld door aan de instelvergrendeling te draaien.

De zeer stevige EQ5 Equatoriale montering biedt uitstekende precisie en stabiliteit en een groot aantal andere handige functies. De EQ5 montering rust stevig op een groot, verstelbaar roestvrijstalen buisstatief met de meegeleverde accessoirebak om de structuur van de statiefmontering te ondersteunen. Hij wordt compleet geleverd met een waterpas, een breedte-instelling met micrometerschaal en een azimut-instelling voor polaire uitlijning. De montering is ook voorzien van gegraveerde aluminium instelcirkels en handmatige slow-motion volgcontroles om je hemelse doel binnen zicht te houden. Een optionele poolkijker is verkrijgbaar om te helpen bij de pooluitlijning. Optionele eenassige en tweeassige D.C. motoraandrijvingen kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd voor auto-tracking doeleinden om hemelobjecten voor een langere tijd te volgen.

Foto: Sky-Watcher

Collimeren is verplicht

Deze telescoop maakt gebruik van een Newtonian-Reflector constructie, waarbij je zowel de primaire als de secundaire spiegel moet collimeren (uitlijnen). De primaire spiegel heeft een kleine collimeercirkel en de uitlijning wordt bereikt met een laser collimeeroculair (apart verkrijgbaar). Bij gebruik wordt een laser gebruikt om zijn positie op de spiegel uit te lijnen met de collimeercirkel door de laser te gebruiken en te reflecteren op een doel in het laser collimeeroculair. We ontdekten dat de positie van zowel de primaire als de secundaire spiegel kan worden aangepast met behulp van stelschroeven met vergrendelknop (op de primaire spiegel) en schroefdraadschroeven op de secundaire spiegel. Lijn eerst de primaire spiegel uit en daarna de secundaire. Het is een tijdiger proces omdat we hebben gemerkt dat deze constructie de neiging heeft om verkeerd uit te lijnen als hij wordt verplaatst of gedemonteerd. Uitlijnen wordt aanbevolen voor elke waarneming, dus het kan frustrerend zijn voor mensen die nieuw zijn met waarnemen of weinig tijd hebben om telescopen als deze op te stellen.

Toen we de Sky-Watcher 200P telescoop gebruikten, vonden we dat de polaire uitlijning heel goed werkte met de EQ5, waardoor we onze telescoop eenvoudiger konden uitlijnen. Het geteste model bevat een ingebouwde telescoop voor pooluitlijning die een beeld projecteert van de erkende circumpolaire sterrenbeelden (voor het noordelijk halfrond, Ursa Major en Cassiopeia, en Crux voor het zuidelijk halfrond). Als we onze breedtegraad weten (die we kunnen bepalen met een app zoals Google Maps), passen we de breedtegraad aan met behulp van de draai- en fijnregelknoppen op de telescoop, zodat deze overeenkomt met de positie van de noordelijke hemelpool. Door de positie van onze telescoop aan te passen, wordt het concept vervolgens afgestemd op de huidige positie van de sterrenbeelden, zodat we eenvoudig kunnen afstemmen op de Poolster (zoals gezien in de pooluitlijningstelescoop). Als Polaris eenmaal in beeld is, is de telescoopopstelling uitgelijnd op de noordelijke hemelpool en als er Right-Ascension (R.A.) en Declination (DEC.) motoren worden gebruikt, kunnen deze nu worden bediend om hemellichamen te volgen.

Het oplossend vermogen van deze telescoop werd als goed beoordeeld. Met een potentieel tot x400 vergroting was het mogelijk om details te onthullen, waaronder de Grote Rode Vlek op Jupiter, maar ook weersystemen, waaronder de Galileïsche Manen. Tijdens het testen ontdekten we dat het, afhankelijk van de turbulentie in de aardatmosfeer, mogelijk is om de Cassini-afdeling op Saturnus te onderscheiden, evenals de A- en B-ring, naast helderdere manen, waaronder Titan. Mars was een persoonlijke favoriet voor deze review; tijdens zijn recente oppositie, om de poolkappen en donkere oppervlaktedetails, waaronder Syrtis Major, te observeren. Met een breder oculair is deze telescoop geschikt voor deepskydoelen, hoewel het de moeite waard is om te vermelden dat het beeldveld kleiner is voor het Andromedastelsel (M31). Zoals bij alle telescoopontwerpen is een nacht zonder turbulentie nodig om deze fijnere details te kunnen zien; koudere nachten geven meestal helderdere beelden en de EQ5 is geen uitzondering in het weerstaan van koudere omgevingen.

Gevoelig voor stof en vuil

Omdat deze telescoop een bredere opening heeft en zowel de primaire als de secundaire spiegel blootstelt, is deze constructie gevoeliger voor het ophopen van stof en vuil na verloop van tijd. Het wordt aanbevolen om de telescoop te bewaren met de bijgeleverde afdekhoezen. Het kan echter soms nodig zijn om je telescoopspiegel schoon te maken, wat met een woord van voorzichtigheid moet worden gezegd, om strikte instructies op te volgen om de geparaboliseerde optische coatings op je spiegels te behouden. De beste oplossing is om gedestilleerd water en een microvezeldoekje te gebruiken om deze resten te verwijderen en te laten drogen. Volg de gebruiksaanwijzing om schade aan je optiek te voorkomen als je deze telescoop koopt.

Bij het overwegen van een reflectortelescoop en equatoriale montering zoals deze, zijn er een aantal elementen om rekening mee te houden bij het afwegen van de kansen. Het opzetten van dit type telescoop kan meer tijd kosten om het gewicht van de telescoopbuis en de meegeleverde contragewichten goed te verdelen. Dit voorkomt overbelasting van de volgmotoren en plotselinge bewegingen tijdens het gebruik. Het parallel brengen van de interface is de eenvoudigste manier om minieme aanpassingen te maken aan de contragewichten en de positie van de optische tubus. Zoals eerder vermeld zijn sommige elementen, waaronder de contragewichten, zwaar bij dit ontwerp, dus wees voorzichtig bij het bevestigen aan de vorkarm van de equatoriale montering en zorg ervoor dat ze goed vastzitten.

Een kenmerk dat duidelijk naar voren komt in het ontwerp en de bouw van dit type telescoop is de overweging voor een 'meridiaanomwenteling'. Afhankelijk van de aard van het astronomische doel dat moet worden waargenomen, of het nu laag aan de horizon is of andersom, ontdekten we dat de grootte van de optische buis kan leiden tot contact met de montering. Dit maakt het moeilijker om sommige hemelobjecten waar te nemen totdat een meridiaanomwenteling is uitgevoerd. Om de telescoop naar de stationaire of 'vergrendelde' positie te bewegen, hoeft alleen de optische buis 180 graden te worden gedraaid. Dit zet de positie van de OTA over de meridiaan terug, vandaar de term 'meridiaan-flip'. Daarom kan het nodig zijn de optische tubus te draaien om het oculair in een meer comfortabele positie te brengen, je hemelobject opnieuw uit te lijnen en de observatie voort te zetten.

Waarom moet ik deze telescoop aanschaffen?

Als je een grote, maar betaalbare telescoop wilt om zeer gedetailleerd naar astronomische objecten te kijken, dan is deze telescoop misschien iets voor jou. De enige reden waarom we deze telescoop niet zouden aanraden, is als je geen ervaring hebt met pooluitlijning en geen zin hebt om het te leren. Hij is waarschijnlijk niet ideaal voor beginners vanwege de iets gecompliceerdere procedures voor het opzetten van de equatoriale montering, de zwaardere contragewichten en de meridiaan-flip vereisten in sommige waarneemsituaties. Hoewel hij heel betaalbaar is, richt hij zich op een markt voor gemiddelde astronomen die al veel over de sterrenhemel hebben geleerd en de behoefte hebben om hun instaptelescopen op te waarderen.

Waar kan je de Sky-Watcher 200P EQ5 kopen?

Bron: Space.com/Josh Dury

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1968

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van het Amerikaanse onbemande Apollo 5 ruimtetuig. Dit was de eerste onbemande testmissie uit het Apollo Maanprogramma waarbij de Apollo Lunar Module in de ruimte werd gebracht. De missie duurde 11 uur en 10 minuten en had als doel om de Maanlander en zijn raketmotor te testen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken