2008

Hoe zag Spacepage er in 2008 uit? In grote lijnen was dit de situatie zoals vaste bezoekers ze kenden sinds augustus 2007 maar er werd sindsdien toch wel héél wat veranderd, voornamelijk onder de motorkap van de website. We beginnen dan ook met een algemeen beeld van de website anno 2008:

Spacepage anno 2008
De voorpagina anno 2008, 20 dagen voor de 5de verjaardag van de website

Begin juli werd de motorkap onder Spacepage grondig vernieuwd en gemoderniseerd. Hoewel de lay-out praktisch hetzelfde bleef, zit het hem in de kleine details en vooral de snelheid van de site en ook in de URL's van de website. Alle pagina's op de site kregen zoekmachinevriendelijke URL's zodat de site met korte, logische URL's kon bezocht worden. Zo kan men het waterrakettengedeelte eenvoudig bereiken via spacepage.be/waterraketten.

Het videogedeelte op Spacepage
Het videogedeelte op Spacepage

Naast de werken onder de motorkap werden er ook nieuwe onderdelen toegevoegd zoals het videogedeelte waar meer dan 100 video's over astronomie, ruimtevaart en waarnemen op staan. De grootste nieuwigheid op de website was ongetwijfeld de opening van een nieuwe shop! De T-shirts van Spacepage zijn terug van weggeweest. Het was sinds 2005 geleden dat er nog T-shirts via de site te koop waren. Maar naast T-shirts kunnen ook truien, draagtassen, drinktassen, vesten en nog veel meer besteld worden in diverse kleuren en maten.

De gloednieuwe Spacepage shop
Een stukje uit het assortiment in de Spacepage Shop

De meeste vernieuwingen in 2008 gingen naar onze dochterpagina's. We beginnen met Poollicht.be, of laten we het ook SpaceWeatherLive noemen. In 2008 kreeg deze dochterpagina een grote update: het werd geoptimaliseerd voor meerdere talen en daarom kreeg het ook een internationale naam die in het buitenland beter te verstaan is dan poollicht: SpaceWeatherLive. Daar de zonneactiviteit stillaan terug steeg in 2008 staat de dochterpagina dan ook klaar voor het komende zonnemaximum.

SpaceWeatherLive - Poollicht.be
SpaceWeatherLive in 2008

Ook LinkToSpace kreeg een grondige update, ook hier bleef de lay-out gelijk maar alle pagina's werden aangepast en gemoderniseerd. Als extra toetje werd LinkToSpace ook nog eens meertalig en is de ondersteuning voor Nederlands toegevoegd zodat de niet-Engelstaligen ook naar hartenlust op LinkToSpace kunnen rondsurfen.

LinkToSpace.com
LinkToSpace in 2008

In 2008 kreeg Spacepage er nog een dochterpagina bij, BelgiumInSpace. Dit is een dochterpagina geheel gewijd aan de Belgische ruimtevaart. Medebeheerder Kris Christiaens is de bedenker van de dochterpagina. Met het oog op de langdurige ruimtemissie van Frank De Winne in 2009 moet BelgiumInSpace de informatiebron worden van de Belgische ruimtevaartactiviteiten.

De nieuwe dochterpagina BelgiuminSpace
De nieuwe dochterpagina Belgium in Space

Eind 2008, namelijk op vrijdag 28 november 2008, vierde Spacepage haar vijfjarig bestaan. In deze 5 jaar is er enorm veel op Spacepage gebeurt. Gegroeid van een kleine website die pijlsnel uitgroeide tot een druk bezochte astronomische website met meer dan 1 500 artikelen, een uitgebreid forum en vele vaste bezoekers. We willen dan ook iedereen danken die meegeholpen heeft aan Spacepage de afgelopen vijf jaar en iedereen die de website vaak bezoekt. Zonder jullie was Spacepage misschien geen vijf jaar geworden. Ook de komende dagen, maanden en hopelijk jaren zullen we proberen jullie blijvend te informeren met artikelen, nieuws, evenementen en nog veel meer. Op naar nog vele jaren met Spacepage!

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken