Pic du Midi observatorium

Pic du Midi de Bigorre is een berg met een hoogte van 2 877 meter die gelegen is in de Hautes-Pyrénées, Frankrijk, en bekend is om zijn astronomisch observatorium. De bouw van dit observatorium begon in 1878. Vandaag de dag bevinden zich hier tal van telescopen, een restaurant, een interactief museum en een onderzoekscentrum.

De top van de Pic du Midi de Bigorre is bereikbaar door middel van 2 kabelbanen. Eenmaal men zich op het observatorium bevindt, heeft men een prachtig uitzicht over de Pyreneeën. Dit observatorium is één van de belangrijkste astronomische onderzoekscentra uit Europa vanwege zijn geschikte waarnemingsomstandigheden. Jaarlijks bezoeken ongeveer 110 000 toeristen dit hoog gelegen centrum.

Het Pic du Midi observatorium. 

In 1908 was een reflector telescoop het eerste instrument op de bergtop dat klaar was voor gebruik. In 1946 werd een tweede astronomisch instrument toegevoegd aan het observatorium dat bestond uit een 60 centimeter spiegeltelescoop. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA financierde in 1963 de bouw van een 106 centimeter spiegeltelescoop die als doel had gedetailleerde foto's te maken van het Maanoppervlak in het kader van het bemande Apollo ruimteprogramma. In 1980 werd een Cassegrain telescoop gebouwd met een diameter van 206 centimeter op het Pic du Midi observatorium die de naam "Bernard Lyot Telescope" kreeg en vandaag de dag nog steeds de grootste telescoop in Frankrijk is. De 106 centimeter spiegeltelescoop van de NASA wordt momenteel gebruikt voor het bestuderen van de planeten. Op 29 februari 1980 werd met dit instrument de Saturnusmaan Helene ontdekt. Naast de traditionele telescopen vindt men op het Pic du Midi observatorium ook nog een coronograaf waarmee wetenschappers de corona van onze zon bestuderen. Dit instrument draagt de naam 'HACO-CLIMSO'. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken