vrijdag, 07 januari 2022 09:45

Secundaire spiegel James Webb Space Telescope succesvol ontplooid Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Artistieke impressie van de James Webb Space Telescope. Artistieke impressie van de James Webb Space Telescope. Foto: NASA

Op 5 januari 2022 heeft de James Webb Space Telescope met succes zijn secundaire spiegel ontplooid. De vangspiegel, met een diameter van 74 centimeter, bevindt zich nu in de juiste positie om later het verzamelde licht van de grote hoofdspiegel op te vangen en dit in de richting van de instrumenten te weerkaatsen. Het ontplooien van de secundaire spiegel is de tweede grote mijlpaal in het operationeel maken van de James Webb Space Telescope nadat men ook al het enorme zonneschild had uitgeklapt. De volgende cruciale stap in het klaarmaken van de ruimtetelescoop is het openklappen van het koelsysteem aan de achterzijde van de hoofdspiegel. 

De secundaire spiegel bevindt zich op een statief bestaande uit drie lichtgewicht, uitklapbare steunen die elk zeven meter lang zijn. Het licht dat opgevangen wordt door de hoofdspiegel wordt uiteindelijk weerkaatst naar de kleine, ronde secundaire spiegel dat dit licht op zijn beurt naar de verschillende instrumenten stuurt. Voor het team achter de James Webb Space Telescope was het ontplooien van de secundaire spiegel, net als het openvouwen van het zonneschild, een bijzonder zenuwslopend en belangrijk moment. Indien er een probleem zou zijn opgetreden tijdens het ontplooien van de vangspiegel zou men de James Webb Space Telescope wellicht nooit kunnen gebruikt hebben. Nu het zonneschild en de secundaire spiegel succesvol ontplooid zijn, kan het team zich focussen op het koelsysteem van de ruimtetelescoop. Dit systeem heeft de belangrijke taak om warmte afkomstig van de instrumenten en andere elektronische onderdelen weg te voeren aangezien de James Webb Space Telescope moet functioneren in een extreem koude omgeving. Indien men de warmte niet kan afvoeren zal de ruimtetelescoop niet in staat zijn om het infrarode licht van lichtzwakke, verre objecten waar te nemen. Om dit te kunnen waarnemen moet de telescoop zelf extreem koud zijn en zal deze functioneren in een temperatuur van minstens -223,2 graden Celsius. Het eerder opengevouwen zonneschild zal de telescoop hierbij helpen door deze te beschermen tegen externe licht- en warmtebronnen afkomstig van de zon, de maan en de aarde. Het zonneschild kan dus eigenlijk vergeleken worden met een parasol. 

James Webb Space Telescope

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1949

Het gebeurde toen

Op het Palomar-observatorium in de Amerikaanse staat Californië wordt in het bijzijn van ondermeer Edwin Powell Hubble de 200-inch Hale Telescope voor het eerst naar de sterren gericht. De hoofdspiegel van deze telescoop heeft een diameter van 5,08 meter waardoor deze telescoop op dat moment tweemaal zo groot was als de Hookertelescoop van het Mount Wilson-observatorium. De revolutionaire Hale telescoop werd genoemd naar de Amerikaanse astronoom George Ellery Hale die de telescoop ontwierp en de bouw ervan leidde. Tot 1976 was dit de grootste telescoop op Aarde. Vandaag de dag wordt deze telescoop nog steeds gebruikt voor astronomisch onderzoek.

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 772

NGC 772
NGC 772 is een prachtig spiraalvormig sterrenstelsel van magnitude 10,3 dat terug te vinden in het sterrenbeeld Aries (Ram). Dit deep-sky object ligt op ongeveer 100 miljoen lichtjaar van ons…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

11%

Sociale netwerken