Foto: VVS

De Vereniging Voor Sterrenkunde vzw heeft opnieuw haar jaarboek uitgebracht dat een volledig overzicht biedt van alles wat er aan de nachtelijke hemel te zien zal zijn in 2025. De Hemelkalender 2025 is zojuist verschenen en geeft een gedetailleerde gids voor het komende jaar, inclusief hemelverschijnselen die je zeker niet wilt missen.

Deze uitgave van de Hemelkalender beschrijft in chronologische volgorde alle hemelverschijnselen van 2025. Naast informatie over de opkomst en ondergang van de Zon, Maan en planeten, bevat het boek ook gegevens over planetoïden, kometen en meteorenzwermen. De Hemelkalender 2025 telt 164 pagina’s, is uitgevoerd in A4-formaat en volledig in kleur. Met deze 51ste editie wordt een rijke traditie voortgezet.

Wat kan je verwachten in 2025?

Wanneer kun je Jupiter aan de nachtelijke hemel bewonderen? Wanneer is het volle maan? Waar moet je naartoe om een totale zonsverduistering te zien? Of welke kometen kun je met eigen ogen waarnemen?

De Hemelkalender 2025 biedt antwoord op al deze vragen en meer. Naast de klassieke astronomische gegevens, zoals de exacte tijdstippen van zonsopgang en zonsondergang, bevat de kalender ook informatie over zons- en maansverduisteringen, de samenstanden van planeten en de Maan, en de zichtbaarheid van de planeten en kleine hemellichamen. Ook het fascinerende spel van de vier grootste manen van Jupiter komt uitgebreid aan bod. Deze kalender is een onmisbare gids voor iedereen die geïnteresseerd is in sterrenkunde. De informatie is overzichtelijk gerangschikt op datum en ondersteund met tabellen, sterrenkaarten en tal van gedetailleerde illustraties en diagrammen.

Sterrenkunde voor iedereen

Of je nu sterrenbeelden wilt herkennen, planeten wilt observeren of bijzondere verschijnselen zoals een zonsverduistering wilt meemaken, de Hemelkalender biedt alle informatie die je nodig hebt. Specifiek gericht op Vlaanderen en de Benelux, beschrijft het maand na maand de zichtbaarheid van Zon, Maan en planeten, kometen, meteoorzwermen en meer. Daarnaast biedt de Hemelkalender ook praktische tips voor waarnemingen van veranderlijke sterren, sterbedekkingen en planetoïden. Kortom, het is dé gids om in 2025 niets aan de hemel te missen!

De Hemelkalender 2025 is nu verkrijgbaar en klaar om je door het astronomisch jaar te begeleiden. Mis het niet!

Hoe bestellen?

Voor elke natuurliefhebber is de HEMELKALENDER 2025 een must om in zijn bezit te hebben. Het boek kan aangekocht worden via https://shop.vvs.be/. Er kan ook besteld worden via overschrijving van 18 euro op rekening IBAN BE04 7340 2146 8331 (BIC KREDBEBB) van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw, Zeeweg 96, 8200 Brugge. Voor het buitenland bedraagt de prijs 26 euro (inclusief verzending).

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1989

Het gebeurde toen

Lancering van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis (STS-34) met aan boord vijf astronauten en de Galileo ruimtesonde. De Galileo ruimtesonde werd succesvol uitgezet in de ruimte en werd met behulp van een Inertial Upper Stage op weg gebracht naar de planeet Jupiter waar het op 7 december 1995 bij aankwam. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken