Siding Springs Observatory tijdens de bosbranden

Tijdens het weekend van 12 en 13 januari 2013 kwamen de hevige brandhaarden, die de zuidoostelijke staat New South Wales in Australië al een tiental dagen teisterden, gevaarlijk dichtbij de grootste telescopen Down Under. Het Siding Spring observatorium (SSO), gelegen midden in het Warrumbungle Nationaal Park, werd bedreigd en op zondag 13 januari werden alle astronomen en technisch ondersteunend personeel veilig geëvacueerd naar Coonabarabran.

De webcamera's nabij de Faulkes Telescope South toonden brandende vegetatie nabij het meteostation en de technische gebouwen. Gezien de branden de gehele nacht aanhielden, werd de elektronische apparatuur wellicht zwaar beschadigd. Vanuit Coonabarabran kregen de astronomen geen verbinding met de 2,3 m Skymapper telescoop, maar de webcamera's bleven operationeel.

Na de eerste controles bleven de grote telescopen, waaronder de 3,9 m Anglo-Australian Telescope (AAT), gevrijwaard van zware schade. Deze grote koepels worden overdag gekoeld om snel te kunnen waarnemen zodra het donker wordt. Binnenin de koepels liep de temperatuur op tot 20° Celsius, maar buiten werden temperaturen tot 100° Celsius (212 F) gemeten! Twee dagen na de brand begon de rook op te klaren en vandaag wordt de schade opgemeten. Iedereen hoopt het beste...

Deze week, vrijdag 18 januari, is het precies tien jaren geleden dat de Mount Stromlo sterrenwacht nabij de Australische hoofdstad Canberra, volledig werd verwoest door "bushfires". In de zomer van 2007 heropende het observatorium met één telescoop maar de volledige heropbouw van Mount Stromlo nam vijf jaren in beslag!

Naar aanleiding van deze brand werden belangrijke voorzorgsmaatregelen genomen om brandschade te vermijden op alle observatoria in Australië (SSO, Stromlo, en de beroemde Parkes radio telescoop die de radio verbinding onderhield tijdens de eerste Maanlanding in juli 1969). In 2014 viert de 3,9 m AAT de veertigste verjaardag sinds het tekenen van de overeenkomst tussen Groot-Brittannië en Australië om de telescoop te bouwen. De reflector zag First Light in April 1974 en sinds 2010 wordt de AAT volledig gefinancierd door diverse Australische universiteiten.

Philip Corneille

Philip Corneille

Sterrenkunde redacteur.Fellow van de British Interplanetary Society (BIS).Fellow of the Royal Astronomical Society (RAS).

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken