Foto: SpaceX

Het Amerikaanse succesvolle ruimtevaartbedrijf SpaceX maakt zich op voor de zevende testvlucht van zijn Starship megarocket, die over ongeveer een maand zou kunnen plaatsvinden. Het bedrijf voerde op 9 december 2024 een statische ontbranding uit met de Super Heavy eerste trap booster van vlucht 7, waarbij de 33 Raptor motoren kortstondig werden ontstoken op een platform in SpaceX's Starbase faciliteit in Zuid-Texas. Het bedrijf documenteerde de mijlpaal op X met drie foto's en een korte video van de test.

SpaceX heeft nog geen lanceerdatum aangekondigd voor de zevende testvlucht van Starship, maar het lijkt erop dat het bedrijf 11 januari 2025 op het oog heeft; in een e-mail van NASA aan de Amerikaanse Federal Aviation Administration wordt die datum als doel genoemd. Volgens die e-mail is NASA van plan om een Gulfstream V-jet in te zetten om de komende vlucht te observeren. Starship bestaat uit twee roestvrijstalen trappen, die beide ontworpen zijn om volledig en snel herbruikbaar te zijn. De bovenste trap is een 50 meter hoog ruimteschip dat bekend staat als Starship, of gewoon Ship. Als Ship bovenop Super Heavy wordt gestapeld, is Starship ongeveer 122 meter hoog, groter dan welke andere raket in de geschiedenis dan ook. Starship is ook de krachtigste raket ooit gebouwd, met bijna twee keer de stuwkracht van NASA's Space Launch System maanraket.

De zes testvluchten van Starship tot nu toe vonden plaats in april en november van 2023 en maart, juni, oktober en november van dit jaar. De megarocket heeft behoorlijk goed gepresteerd, vooral tijdens de laatste twee missies. Zowel de Super Heavy als het schip zijn telkens volgens plan in de ruimte gekomen en hebben de terugreis naar de aarde heelhuids overleefd. En op vlucht 5 keerde Super Heavy veilig terug naar zijn lanceertoren, die de booster opving met behulp van zijn “chopstick” armen, de strategie die SpaceX uiteindelijk wil gaan gebruiken voor zowel Super Heavy als Ship, om de terugkeer zo snel en efficiënt mogelijk te maken. SpaceX wilde de vangst van de booster herhalen tijdens vlucht 6, maar communicatieproblemen met de lanceertoren gooiden roet in het eten en Super Heavy week uit om neer te storten in de Golf van Mexico. 

Foto: SpaceX

Bron: Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken