Foto: ESA/Juice/JANUS

Sinds ESA's Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) eerder deze week langs de Maan en de Aarde vloog, hebben we beelden gezien van zijn monitoringcamera's en van zijn navigatiecamera. Vandaag onthullen we de eerste beelden van de wetenschappelijke camera JANUS, die ontworpen is om gedetailleerde foto's met hoge resolutie te maken van Jupiter en zijn ijzige manen. JANUS zal globale, regionale en lokale kenmerken en processen op de manen bestuderen en de wolken van Jupiter in kaart brengen. De resolutie kan op Ganymedes oplopen tot 2,4 m per pixel en op Jupiter tot ongeveer 10 km per pixel.

Het belangrijkste doel van de waarnemingen van JANUS tijdens de maan-aarde flyby was om te evalueren hoe goed het instrument presteert, niet om wetenschappelijke metingen te doen. Daarom heeft JANUS beelden gemaakt met verschillende camera-instellingen en tijdsintervallen, een beetje zoals wanneer je voor het eerst een DSLR-camera gaat testen. In sommige gevallen hebben onderzoekers de beelden opzettelijk 'onscherp' gemaakt om algoritmes voor resolutieherstel te kunnen testen. In andere gevallen verzadigden ze het beeld gedeeltelijk om de effecten op de onverzadigde gebieden te bestuderen.

De naam JANUS komt van de Latijnse uitdrukking 'Jovis, Amorum ac Natorum Undique Scrutator', of ruwweg in het Engels 'Scrutiniser of Jupiter, and all his loves and descendants'. De vier grootste manen van Jupiter, waar de missie van Juice zich vooral op richt, zijn vernoemd naar hoofdrolspelers in de 'liefdesaffaires' van Zeus, het equivalent van Jupiter in de Griekse mythologie. JANUS zal onze kennis van Jupiters ijzige manen veranderen door ze vast te leggen met een resolutie en dekking die 50 keer groter zijn dan die van eerdere camera's die naar het Joviaanse stelsel zijn gestuurd. De camera is uitgerust met een boordcomputer die alle instrumentfuncties beheert, opdrachten verwerkt en gegevens terugstuurt naar de aarde. Door onze eigen maan, zonder atmosfeer, in beeld te brengen, kan JANUS uittesten hoe het zal werken bij Ganymedes, Callisto en Europa. Jupiter zelf heeft daarentegen een enorme, turbulente atmosfeer; JANUS's beelden van de aarde kunnen het in beeld brengen van de verschillende lagen en componenten van Jupiters atmosfeer beter simuleren.

JANUS is ontwikkeld door een industrieel consortium onder leiding van Leonardo SpA, onder toezicht van het Italiaanse ruimtevaartagentschap (ASI) en in samenwerking met het Italiaanse nationale instituut voor astrofysica (INAF), dat verantwoordelijk is voor de instrumentwetenschap, het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR), CSIC-IAA in Granada (Spanje) en CEI-Open University in Milton Keynes (VK).

Foto: ESA/Juice/JANUS


Foto: ESA/Juice/JANUS


Foto: ESA/Juice/JANUS

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1922

Het gebeurde toen

De Belgisch-Amerikaanse astronoom George Van Biesbroeck ontdekt vanuit het Amerikaanse Wisconsin de planetoïde 990 Yerkes. Deze planetoïde zou om de 24 uur om zijn as draaien en zou een diameter hebben van ongeveer 18 kilometer. Foto: Smithsonian Institution

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken