Foto: NASASpaceflight.com

SpaceX heeft vandaag opnieuw geschiedenis geschreven. Zo heeft het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk voor de eerste maal een volledige Starship raket geassembleerd op zijn Starbase test- en lanceerbasis in Texas. De raket is bijna 120 meter hoog en bestaat onderaan uit een Super Heavy rakettrap met daarbovenop een Starship ruimtevaartuig. In de toekomst moet deze gigantische raket opnieuw mensen naar de maan en zelfs naar de planeet Mars brengen. 

De assemblage van de volledige Starship raket is een belangrijk moment voor SpaceX in de ontwikkeling van zijn nieuwe raket die mensen naar de maan moeten brengen. De afgelopen dagen werd op de Starbase test- en lanceerbasis in Texas voor het eerst een Super Heavy rakettrap naar het lanceercomplex gebracht. Deze rakettrap is 70 meter groot en moet het Starship ruimtevaartuig tot in een lage baan om de aarde brengen. Onderaan de Super Heavy rakettrap bevinden zich maar liefst 29 Raptor raketmotoren. Deze gigantische rakettrap moet na de lancering terugkeren naar de aarde zodat deze opnieuw kan gebruikt worden. Bovenop de Super Heavy rakettrap werd dan vandaag voor de eerste maal een Starship prototype geassembleerd waardoor de gigantische raket voor het eerst te zien was in zijn volledige configuratie. De volledige raket is bijna 120 meter lang. ter vergelijking: de Saturn V maanraket in de jaren '60 en '70 was 110 meter lang. Doordat het lanceerplatform, waarop de Super Heavy rakettrap staat, ook nog eens 30 meter hoog is, is de volledig geassembleerde Starship raket op dat moment bijna 150 meter hoog. Iets meer na een uur nadat de volledige raket geassembleerd werd, werd het Starship prototype opnieuw losgemaakt van de Super Heavy en op de grond geplaatst. De Super Heavy rakettrap moet eerst nog tal van cruciale tests ondergaan eer deze voor het eerst gelanceerd wordt. SpaceX hoopt de volledige Starship raket eind deze zomer of in de herfst al te kunnen lanceren waarbij het Starship ruimtevaartuig voor het eerst in een baan om de aarde zal gebracht worden. De volledige Starship raket moet in de toekomst meer dan 100 ton aan vracht tot in de ruimte kunnen brengen en zal plaats bieden aan tientallen ruimtevaarders. 

StarshipFoto: SpaceX

Starship
Foto: SpaceX

Starship
Foto: SpaceX

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken