Foto: Xinhua

China heeft het ontwerp onthuld van het eerste maanpak van het land, een volgende stap op weg naar de geplande maanlanding met bemanning in 2030. Het lichtgewicht pak, dat zaterdag werd onthuld door de China Manned Space Agency (CMSA), is het resultaat van vier jaar onderzoek en ontwikkeling. Volgens de staatszender CCTV zal het ruimtepak Chinese astronauten helpen om extravehiculaire taken uit te voeren door ze te beschermen tegen de harde maanomgeving.

In tegenstelling tot de aarde is er op de maan geen atmosfeer en zijn de temperatuurschommelingen snel en extreem, van ongeveer 120 graden Celsius (248 graden Fahrenheit) tot min 130 graden in de buurt van de maanevenaar. Astronauten worden ook blootgesteld aan een atmosferische druk die bijna vacuüm is en aan zonnestraling die veel hoger is dan op aarde. Het pak zou hen in staat stellen om te lopen, klimmen, rijden en wetenschappelijk onderzoek uit te voeren op het maanoppervlak, meldde CCTV.

Het CMSA heeft een video vrijgegeven om zijn creatie te laten zien op het derde forum voor ruimtepaktechnologie in de zuidwestelijke stad Chongqing. Het pak is gemaakt van stof dat is ontworpen om te beschermen tegen hitte en maanstof. Het wordt geleverd met een paar beschermende handschoenen die beweging en mobiliteitsgewrichten bij de knieën mogelijk maken voor bewegingsgemak in de zwaartekrachtarme omgeving van de maan. Het is ook uitgerust met een panoramisch antireflecterend vizier, een console die verbinding maakt met systemen zoals communicatie en een videocamera.

“We willen de boodschap van standvastigheid overbrengen (door middel van het ontwerp),” vertelde directeur Zhang Wanxin van het astronautencentrum van China aan CCTV. Het in Beijing gevestigde centrum, dat de leiding heeft over astronautentraining en onderzoek naar bemande ruimtevaart in het land, organiseerde het forum in Chongqing. Het artistieke ontwerp van het maanpak is geïnspireerd op Chinese culturele elementen, aldus CCTV.

Het bovenlichaam van het witte pak heeft rode decoratieve bandjes. Gemengd met de stevige, robuuste uitstraling van een harnas, symboliseert het ontwerp het idee in de Chinese filosofie van het in evenwicht brengen van kracht en gratie, zei de omroep, terwijl ze de rode riemen aan de zijkanten van de benen beschreef als een herinnering aan de vurige staarten van een raket tijdens het opstijgen.

Het CMSA heeft ook een publieke naamgevingscampagne voor het pak gelanceerd, een die concepten uit zowel de traditionele Chinese cultuur als moderne technologie zou bevatten. In april zei het CMSA dat de bouw van de systemen en het tijdschema op schema lagen om Chinese astronauten voor het einde van dit decennium op de maan te krijgen.

China's maanlandingsplan omvat twee afzonderlijke lanceringen van Long March 10 raketten om drie astronauten en de maanlander in een baan om de maan te brengen. Daar zullen het Mengzhou ruimtevaartuig en de Lanyue maanlander aanmeren en landen op het maanoppervlak. Twee astronauten zullen een paar uur op de maan doorbrengen en dan opstijgen om zich bij hun collega in een baan om de maan te voegen voordat ze terugkeren naar de aarde.

De Verenigde Staten werken er ook aan om voor het eerst sinds het Apollo-programma tussen 1969 en 1972 weer astronauten naar de maan te laten terugkeren. Dit zou in 2026 of later kunnen plaatsvinden. NASA zei eerder dit jaar dat het de bedoeling was om de eerste astronauten eind 2026 bij de Zuidpool van de maan te laten landen. Maar het US Government Accountability Office zei in een rapport van november vorig jaar dat de missie waarschijnlijk begin 2027 zou plaatsvinden, gezien de gemiddelde tijd die nodig is voor de ontwikkeling van grote NASA-projecten.

Bron: myNews/South China Morning Post

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Lancering van de Russische Sojoez 25 ruimtecapsule met aan boord de twee kosmonauten Vladimir Kovalyonok en Valery Ryumin. Het doel van deze missie was een koppeling uit te voeren met het Russische ruimtestation Saljoet 6 dat ruim anderhalve week eerder in de ruimte werd gebracht. De ruimtevlucht werd echter vroegtijdig stopgezet doordat de twee kosmonauten er niet in slaagden om te koppelen met Saljoet 6. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken