Foto: ESA/Arianespace/CNES

Nu Europa's nieuwe Ariane 6-raket op de Europese lanceerbasis in Frans Guyana staat, worden de passagiers die hij naar de ruimte zal lanceren klaargemaakt om aan de top van de hoge nieuwe raket te worden toegevoegd. De Ariane 6 zal op zijn eerste vlucht verschillende satellieten, ruimtevaartuigen en experimenten van ruimtevaartorganisaties, bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten en jonge professionals lanceren. Van gevestigde spelers zoals NASA tot studenten die hun allereerste satelliet ontwerpen, deze missies zullen gammastralen meten, wilde dieren opsporen, zelfhelende zonnecellen testen, de theorie van black body-straling bevestigen en nog veel meer.

Er is een slimme landbouwsatelliet, een demonstratiemodel van een radiobaken, experimenten die aan de 'adapter' van de raket bevestigd blijven en zelfs capsules die bestemd zijn om de aardatmosfeer weer binnen te gaan om nieuwe materialen te testen, de eerste vlucht van de Ariane 6 zal boordevol technologie zitten terwijl de eerste nuttige ladingen de ruimte in worden gestuurd. Deze overvloed aan missies wordt geleverd door drie soorten organisaties: commerciële bedrijven, ruimtevaartorganisaties en universiteiten. Samen hebben ze hardware gebouwd om te testen en te bewijzen dat hun technologie werkt in de ruimte; satellieten om het weer op aarde of in het zonnestelsel te meten; de zon te bestuderen en andere wetenschappelijke experimenten uit te voeren.

Vier uitzetters, waaronder de multi-CubeSat uitzetters RAMI en EXOpod, zullen satellieten loslaten van de bovenste trap van de Ariane 6. De twee terugkeercapsules en negen satellieten die klaar zijn om vrij te vliegen, worden in volgorde van hun vrijlating aan de top van de raket geplaatst, perfect getimed om op weg te gaan na het verlaten van hun Ariane 6-nest, 600 km boven de aarde. De Cubesat-deployers zijn minilanceerders op zich, die een reeks veerbelaste uitwerpselen orkestreren om één of meerdere minisatellieten op het juiste moment, met de juiste snelheid en in de juiste richting uit de Ariane-draagraket te schieten om ze op weg te helpen. Omdat de CubeSats geen eigen voortstuwing hebben, blijven ze in dezelfde baan waarin de Ariane 6 ze loslaat.

Verschillende soorten missies

Niet alle missies zullen vrij vliegen. Eén missie, YPSat, blijft vastzitten aan de bovenste trap van de Ariane 6 om de hele missie van lancering tot einde op te nemen. Vier andere experimenten blijven vastzitten, doen hun werk tijdens de vlucht van de raket en keren samen terug, zoals skydivers zich vasthouden voor hun afdaling van de aarde. "De eerste vlucht van een nieuwe raket is altijd een verbazingwekkend moment, omdat er honderdduizenden details zijn die in perfecte harmonie moeten werken - voor de eerste keer volledig samen," zegt Loïc Bourillet, hoofd van ESA's Collective Launch Service Procurement.

"In plaats van alleen maar een inerte dummy-lading te lanceren als stand-in voor grotere satellieten, hebben we een groot platform dat ook een unieke kans biedt om kleinere nuttige ladingen die gegevens verzamelen te herbergen. Ik ben ongelooflijk blij met de schaal van de ruimtehardware die is ontworpen en gebouwd. Het is een bewijs van de inventieve geesten van onze generatie."

De jonge beroepssatelliet van ESA, YPsat, zal foto's en video's maken van de Ariane 6-raket zelf als deze eenmaal los vliegt. Tatjana Mandil, communicatiemedewerker voor YPsat tijdens haar werk als ingenieur in opleiding aan maan Gateway modules, zei: "De eerste vlucht van een draagraket wordt altijd verwacht en trekt veel aandacht. Het zal geweldig zijn om te weten dat de satelliet van ons team bovenaan de nieuwe raket van ESA staat en we hopen het spektakel nog groter te maken als we de video kunnen delen van de satellieten die in een baan om de aarde worden gebracht. Elke passagier wordt de komende maanden in een apart artikel uitgelicht.

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1961

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een Juno II raket gelanceerd met aan boord de Amerikaanse Explorer 11 satelliet. Dit was de eerste satelliet dat werd uitgerust met een telescoop om bronnen van gammastraling waar te nemen. Explorer 11 stuurde tot 17 november 1961 data terug naar de Aarde waarna een eind kwam aan deze missie als gevolg van een probleem met de energievoorziening aan boord van het ruimtetuig. Gedurende de operationele levensduur van Explorer 11 detecteerde de satelliet 22 bronnen met gammastraling. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken