Foto: PIC/AFP

Iran heeft op vrijdag 6 december 2024 met succes zijn zwaarste ruimtelading gelanceerd, waaronder een satelliet en een ruimtesleper, met behulp van een in eigen land ontwikkelde satellietdrager, meldden officiële media. De lading, die 300 kilogram weegt, bestond volgens de Iraanse staatstelevisie uit de Fakhr-1 telecommunicatiesatelliet en de Saman-1 satelliet dat dienst zal doen als 'ruimtesleepboot'.

De Saman-1 is een “orbitaal transmissiesysteem” dat is ontworpen om satellieten van lagere banen naar hogere banen te transporteren, zoals het Iran Space Research Center beschreef toen het in 2017 werd onthuld. De lancering markeert een “operationele stap” in de richting van het overbrengen van satellieten naar hogere banen, aldus het tv-verslag. Het systeem werd voor het eerst geïntroduceerd in februari 2017 tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door de toenmalige president van Iran, Hassan Rouhani. De nuttige ladingen werden gelanceerd met de Simorgh satellietdrager van eigen bodem vanaf de Imam Khomeini lanceerbasis in de provincie Semnan. De satellieten werden in een elliptische, of ovaalvormige, lage baan om de aarde gebracht die op het hoogste punt, of apogeum, 410 kilometer en op het laagste punt, of perigeum, 300 kilometer bedroeg. Terwijl de Iraanse media de lancering toejuichen als “een mijlpaal voor de Iraanse ruimtevaartsector”, zeggen sommige analisten in het Westen dat de lancering alleen dient om de ontluikende kernwapen- en ballistische raketprogramma's van het land te bevorderen.

De Simorgh, vernoemd naar een mythische Iraanse vogel, is een tweetraps raket met vloeibare brandstof dat is ontwikkeld door het Iraanse ministerie van defensie. In september zei Iran dat het met succes de Chamran-1 onderzoekssatelliet in een baan om de aarde had gebracht met behulp van de Ghaem-100 draagraket, die wordt geproduceerd door de lucht- en ruimtevaartdivisie van de Revolutionaire Garde. Westerse regeringen, waaronder de Verenigde Staten, hebben Iran herhaaldelijk gewaarschuwd voor dergelijke lanceringen, met het argument dat de technologie die wordt gebruikt voor satellieten kan worden toegepast op ballistische raketten, die mogelijk kernkoppen kunnen dragen. Iran ontkent dat het kernwapens wil. Het heeft consequent verklaard dat zijn satelliet- en raketlanceringen gericht zijn op civiele en defensietoepassingen. Vorige maand lanceerde Rusland 55 satellieten, waaronder twee die door Iran zijn gebouwd, Koswar en Hodhod, wat de groeiende politieke, economische en militaire relaties tussen de twee naties weerspiegelt.

Bron: Space Daily/Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1968

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtecapsule Apollo 8, met aan boord de drie astronauten astronauten Frank F. Borman, James A. Lovell en William A. Anders, keert na historische een ruimtevlucht rond de Maan terug naar de Aarde. Nadat de drie astronauten op 21 december werden gelanceerd, kwamen zij op 24 december aan in een baan om de Maan. Na ruim twintig uur in een baan om de Maan te hebben verbleven, werd de terugreis naar aarde aangevangen. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat astronauten een bezoek brachten aan de Maan. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken