Curiosity
Foto: NASA / JPL

De Amerikaanse Marsrover Curiosity is met succes op het oppervlak van Mars geland. Na een vlucht van 8 maanden en een afstand van ongeveer 567 miljoen kilometer werd de 900 kilogram zware Marsrover op maandag 6 augustus rond 07u30 Belgische tijd tot op het oppervlak van de 'rode planeet' gebracht. Dit was al de vierde maal dat de Verenigde Staten een rover tot op het Marsoppervlak brachten.

De manier van landen was vrij omstreden aangezien de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voor het eerst gebruik maakte van een luchtkraan die de 1,9 miljard euro dure rover veilig tot op Mars moest brengen. Bij vorige Marsrovers maakte men gebruik van luchtkussens maar omdat Curiosity de zwaarste en grootste Marsrover is die ooit gebouwd werd, moest NASA op zoek gaan naar een andere techniek. De afdaling in de ijle Marsatmosfeer en landing tot op het Marsoppervlak duurden uiteindelijk slechts zeven minuten. Doordat communicatiesignalen, afkomstig van Mars, er echter veertien minuten over doen om de Aarde te bereiken, kon de landing niet rechtstreeks gevolgd worden in het vluchtleidingscentrum en verliep het landingsproces volledig automatisch. Meteen na het eerste bericht over de geslaagde landing kregen de vluchtleiders ook al de eerste foto's te zien die Curiosity maakte van het Marsoppervlak (zie foto's onderaan dit bericht). Curiosity, die de omvang heeft van een kleine auto, landde op Mars in de Gale krater die zich iets ten zuiden van de Marsevenaar bevindt. In deze 154 kilometer grote krater ontdekten eerdere Marsverkenners sporen van water. Daarnaast bevindt zich in de Gale krater een vijf kilometer hoge berg die zou gevormd zijn door afzettingen van stromend water. Het is nu de bedoeling dat Curiosity een deel van de berg zal verkennen om op deze manier meer te leren over de geologische geschiedenis van Mars. Curiosity is een rijdend laboratorium uitgerust met tien gesofisticeerde wetenschappelijke instrumenten dat twee jaar lang ondermeer de samenstelling van het Marsoppervlak zal onderzoeken. Wetenschappers hopen met Curiosity een antwoord te vinden op de vraag of Mars ooit een geschikte planeet is geweest voor leven. De landing van Curiosity werd wereldwijd massaal gevolgd via allerlei websites en sociale netwerksites.

Curiosity op Mars

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken