Wat ooit begon als een zeer ambitieus plan om een menselijke kolonie te starten op de planeet Mars lijkt nu voor goed verleden tijd. Zo is het Nederlandse beursgenoteerde bedrijf Mars One Ventures AG, dat een enkele reis aanbood naar de 'rode planeet', door een rechter in het Zwitserse Bazel failliet verklaard. Mars One ging in 2016 naar de beurs van Frankfurt om geld op te halen voor zijn ambitieuze plannen maar een jaar later werd de handel in het aandeel al geschorst omdat het bedrijf niet kon voldoen aan de eisen van de beurs. Toch geeft de oprichter van Mars One zijn wilde plannen nog niet op.
Mars One, een Nederlandse stichting die werd opgericht door Bas Lansdorp, maakte in 2012 bekend dat het in 2027 een heuse ruimtekolonie wou stichten op de planeet Mars. Zo wou dit bedrijf in 2026 vier mensen naar Mars sturen die daar de eerste officiële bewoners zouden worden. Opvallend aan heel dit project was dat de kolonisten niet de mogelijkheid hadden om terug te keren naar de Aarde. De bekendmaking van de plannen van Mars One haalde de wereldpers en het project werd meteen nauwlettend opgevolgd door specialisten en kenners. Rond de selectie en training van de kolonisten wou Mars One ook een heus reality-televisieprogramma maken dat wereldwijd zou kunnen gevolgd worden. De kostprijs op een enkele reis naar de planeet Mars werd geschat op 6 miljard dollar, exclusief de kosten om de kolonisten jarenlang in leven te houden op Mars. Ondanks het feit dat wereldwijd meer dan 70 000 mensen zich kandidaat hadden gesteld voor een enkele reis naar Mars hadden heel wat specialisten en ruimtevaartkenners twijfels en vragen bij dit project. Zo bestonden er heel wat vragen over de technische haalbaarheid van de plannen van Mars One en kreeg het project ook vaak felle kritiek van afgevallen kandidaten. In 2015 liet Mars One kandidaat Joseph Roche weten dat top 100-kandidaten hun plekje op de finalistenlijst zouden kunnen kopen. Ook werd de datum van de eerste bemande missie steeds uitgesteld en gingen de plannen niet veel verder dan de ontwerptafel.
Na selecties in 2015 en 2016 bleven er uiteindelijk nog 100 kandidaten over. Om zoveel mogelijk geld te kunnen ophalen, richtte Mars One de dochteronderneming Mars One Ventures AG op waarmee het in 2016 naar de beurs van Frankfurt trok. Ondanks het feit dat het al vele maanden stil was rond het Mars One project is dit faillissement toch opvallend. Zo haalde Mars One afgelopen zomer nog een nieuwe investeerder binnen die tussen de 6 en 12 miljoen euro wou investeren in dit project. Of deze deal nog steeds loopt, is niet bekend. Volgens de oprichter van Mars One, Bas Lansdorp, wil het faillissement van Mars One Ventures AG, dat een onderdeel is van Mars One, nu niet zeggen dat het project dood is. Als het van hem afhangt, gaat het project nog steeds door maar ondertussen staat de zoektocht naar het ophalen van geld wel 'on hold'. Lansdorp hoopt om via private fondsen toch nog aan genoeg geld te komen zodat hij zijn plannen toch nog kan verwezenlijken. Mars One is het niet het enige commerciële ruimtevaartbedrijf dat failliet gaat. Zo sneuvelde eind 2017 ook al het ruimtevaartbedrijf XCOR dat mensen tegen betaling kortstondig in de ruimte wou brengen.