Foto: Blue Origin

Blue Origin heeft een levensgroot model onthuld van zijn aankomende maanlander, Blue Moon Mark 1 (MK1), waarmee een belangrijke stap is gezet in zijn plannen om vrachtvervoer naar het maanoppervlak mogelijk te maken. Blue Origin toonde afgelopen vrijdag een demonstratiemodel van de Blue Moon Mark 1, waarmee het publiek en de ruimtevaartwereld voor het eerst een levensechte glimp konden opvangen van de toekomstige maanlander. Deze ontwikkeling is cruciaal voor NASA's Artemis-programma, dat als doel heeft om mensen terug te brengen naar de maan en een duurzame menselijke aanwezigheid daar te vestigen tegen het einde van het decennium.

Deze onthulling sluit aan bij het contract van 3,4 miljard dollar dat Blue Origin op 19 mei 2023 met NASA heeft gesloten. Onder dit contract is Blue Origin belast met het ontwerpen, bouwen, testen en verifiëren van het menselijke landingssysteem, dat bekend staat als Blue Moon. Blue Moon Mark 1 maakt deel uit van het contract, een maanvrachtlander die zal dienen als verkenningsmissie voor de menselijke versie. Blue Origin heeft voor het project samengewerkt met verschillende bedrijven en heeft het National Team gevormd dat bestaat uit Lockheed Martin, Boeing, Draper, Astrobotic en Honeybee Robotics.

NASA Administrator Bill Nelson woonde de onthulling bij in de productiefaciliteit van het bedrijf in Huntsville, Alabama, een bijeenkomst waar ook Blue Origin-oprichter Jeff Bezos bij aanwezig was. Het model verscheen in het wit met een opvallende gouden rand, waaronder het iconische veer-logo van Blue Origin. De 16 meter hoge Blue Moon zal beschikbaar zijn in twee configuraties: één voor het landen van mensen op het maanoppervlak en een andere voor het afleveren van vracht en apparatuur. Beide configuraties kunnen tot 30 ton afleveren. "Onze Blue Moon landers zijn ontworpen voor die toekomstige dag waarop maanijs kan worden gebruikt om [vloeibare zuurstof] en [vloeibare waterstof] drijfgassen op de maan te produceren," legde Blue Origin uit via X.

Blue Moon MK1 is een maanlander die ontworpen is om op het maanoppervlak te blijven en zo een betrouwbare en economische oplossing te bieden voor toegang tot de maanomgeving. Het is ontworpen om gebruik te maken van de 7 meter kuip van de aankomende New Glenn draagraket van het bedrijf, waardoor het tot 3 ton lading kan afleveren op elke locatie op het maanoppervlak, aldus Blue Origin.

De eerste missie in deze serie, MK1-SN001 of de Pathfinder-missie, zal dienen als een kritische demonstratie, waarbij vitale systemen worden getest, zoals de BE-7 motor, cryogene vloeistofvoeding en voortstuwingssystemen, avionica, continue downlink communicatie en precisielanding met een nauwkeurigheid van binnen 100 meter. Deze missie is superbelangrijk voor het valideren van de technologie voorafgaand aan tests zonder bemanning van het NASA Human Landing System van Blue Origin. Na de pathfinder-missie zal MK1 beschikbaar worden gesteld aan klanten.

De maanlander van Blue Origin zal een cruciale rol spelen in NASA's bemande Artemis 5-missie, die gepland staat voor 2029. Tegelijkertijd is SpaceX ook gecontracteerd om het menselijke landingssysteem te ontwikkelen voor de voorafgaande Artemis 3 (gepland voor 2025 of 2026) en Artemis 4 (rond 2028) missies, wat NASA's toewijding benadrukt om samen te werken met verschillende commerciële partners.

Jeff Bezos en Bill Nelson voor de Blue Moon Mark 1 maanlander - Foto: Bill Nelson/Blue Origin 

Bron: Gizmodo

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1961

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een Juno II raket gelanceerd met aan boord de Amerikaanse Explorer 11 satelliet. Dit was de eerste satelliet dat werd uitgerust met een telescoop om bronnen van gammastraling waar te nemen. Explorer 11 stuurde tot 17 november 1961 data terug naar de Aarde waarna een eind kwam aan deze missie als gevolg van een probleem met de energievoorziening aan boord van het ruimtetuig. Gedurende de operationele levensduur van Explorer 11 detecteerde de satelliet 22 bronnen met gammastraling. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken