Foto: AFP

In het noorden van Zweden is op vrijdag 13 januari 2023 een nieuwe lanceerbasis plechtig geopend vanwaar in de nabije toekomst kleine satellieten kunnen in de ruimte gebracht worden. De nieuwe ruimtehaven, Spaceport Esrange, behoort tot het Esrange Space Center dat zich op ongeveer veertig kilometer van Kiruna bevindt. Met deze nieuwe ruimtehaven heeft Europa nu voor het eerst ook een eigen lanceerbasis op het vasteland. 

Het Esrange Space Center wordt sinds 1972 uitgebaat door de Swedish Space Corporation (SSC) en werd in het verleden gebruikt om vele honderden kleine sondeerraketten te lanceren die gebruikt werden voor technologische en wetenschappelijke doeleinden. Daarnaast werd deze faciliteit in het verleden ook al gebruikt voor het oplaten van vele honderden weerballonnen of voor het volgen van satellieten met grondinstallaties. In het nieuwe lanceercomplex werd 15 miljoen euro geïnvesteerd en is plaats om twee raketten tegelijk klaar te maken voor hun lancering. Deze raketten zullen vooral gebruikt worden voor het lanceren van kleine satellieten. Doordat de vraag naar kleinere en goedkopere raketten voor het lanceren van kleine satellieten bijzonder groot is, hoopt men dat Spaceport Esrange hier een belangrijke rol kan in spelen. Tot op heden heeft er nog geen enkel ruimtevaartbedrijf een contract afgesloten met deze nieuwe lanceerbasis maar verwacht wordt dat hier snel verandering zal in komen. Deze nieuwe faciliteit zal in de toekomst ook worden gebruikt door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA voor het testen van haar nieuwe herbruikbare raket Themis. 

De plechtige opening van het Esrange Space Center werd bijgewoond door de Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Zweedse koning Carl Gustaf en de Zweedse premier Ulf Kristersson. Voor Europa is de komst van een nieuwe lanceerbasis op zijn vasteland van groot belang aangezien alle Europese Ariane raketten al sinds het begin van het Europese ruimtevaartprogramma steeds gelanceerd worden vanuit Frans-Guyana in Zuid-Amerika. Met de oorlog in Oekraïne en de vele sancties tegen Rusland wil Europa meer onafhankelijkheid op vlak van ruimtevaart. Verwacht wordt dat de eerste echte lancering vanop Esrange dit jaar nog zal plaatsvinden. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1993

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Endeavour gelanceerd met aan boord zes astronauten. Tijdens deze STS-57 ruimtemissie worden tal van experimenten uitgevoerd aan boord van de SPACEHAB module dat zich in het vrachtruim van het ruimteveer bevindt en wordt de Europese EURECA satelliet opgevangen en terug naar de Aarde gebracht. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken