De Amerikaanse astronaut Scott Carpenter
Foto: NASA

De Amerikaanse astronaut Malcolm Scott Carpenter is op donderdag 10 oktober 2013 op 88-jarige leeftijd overleden. Carpenter was één van de zeven Mercury astronauten en ging op 24 mei 1962 als vierde Amerikaan de ruimte in tijdens de Aurora 7 ruimtevlucht. Hij werd de tweede Amerikaan die rond de Aarde cirkelde.

Scott Carpenter werd op 1 mei 1925 geboren in Boulder, Colorado. Hij studeerde aan de University of Colorado waar hij een Bachelor of Science graad in Luchtvaarttechniek behaalde. In 1949 trad Carpenter toe tot de Amerikaanse marine. Nadat hij in Florida en Texas had leren vliegen, vloog hij diverse oorlogsmissies in de oorlog in Korea. Uiteindelijk volgde hij in 1954 bij de marine een opleiding voor testpiloot waarna hij werkte voor de Electronics Test Division van de Naval Air Test Center. In 1957 en 1958 volgde Carpenter les aan de Navy General Line School en de Navy Air Intelligence School en werd hij aangeduid als Air Intelligence Officer van een Amerikaans vliegdekschip.

In 1959 werd Scott Carpenter, samen met zes andere testpiloten, geselecteerd door de toen pas opgerichte ruimtevaartorganisatie NASA voor het Mercury ruimteprogramma. Dit legendarische ruimteprogramma had als doel om de eerste Amerikaan in een baan om de Aarde te brengen. Carpenter werd tijdens het Mercury ruimteprogramma aangeduid als reserve voor de ruimtevlucht van John Glenn (Mercury MA-6) waarna hij op 24 mei 1962 uiteindelijk zelf de ruimte inging. Aan boord van zijn kleine Mercury ruimtecapsule werd Carpenter door middel van een Atlas raket tot in een elliptische baan om de Aarde gebracht (154 x 260 kilometer hoogte). Oorspronkelijk had Donald 'Deke' Slayton deze ruimtevlucht moeten uitvoeren maar wegens medische problemen werd hij niet geselecteerd en vervangen door Carpenter. Tijdens de Mercury MA-7 ruimtevlucht vloog Carpenter driemaal om de Aarde en was hij 4 uur en 39 minuten gewichtloos. Scott Carpenter werd ook de eerste Amerikaan die vast voedsel at tijdens zijn ruimtevlucht. Bij de landing raakte de kleine ruimtecapsule van Carpenter uit koers waardoor hij met zijn capsule ongeveer 400 kilometer naast het beoogde landingspunt in de Atlantische Oceaan terecht kwam. 

Na zijn Mercury ruimtevlucht ging Scott Carpenter nooit meer de ruimte in. Tot 10 augustus 1967 bleef Carpenter nog voor NASA werken. Hij werkte ook verschillende malen als diepzeeonderzoeker mee aan SeaLab experimenten van de Amerikaanse marine en verbleef hiervoor eens dertig dagen op de zeebodem voor de kust van Californië. Carpenter werkte als diepzeeonderzoeker ook samen met de Franse onderzoeker Jacques-Yves Cousteau en dook tijdens zijn leven vrijwel in elke zee op Aarde. In 1969 nam hij ook afscheid van de Amerikaanse marine. Scott Carpenter ontving tijdens zijn leven tal van onderscheidingen waaronder de Legion of Merit, de Distinguished Flying Cross, de NASA Distinguished Service Medal, Astronaut Wings, University of Colorado Recognition Medal, de Collier Trophy en de New York City Gold Medal of Honor.

Enkele leuke weetjes:

  • Scott Carpenter was de vierde Amerikaan die de ruimte inging
  • Scott Carpenter was de tweede Amerikaan die rond de Aarde cirkelde
  • Scott Carpenter was de zesde mens die ooit de ruimte inging
  • Scott Carpenter was de eerste Amerikaan die vast voedsel at tijdens een ruimtevlucht
  • Scott Carpenter was de man die de legendarische zin uitsprak "Godspeed John Glenn"
  • Scott Carpenter schreef de boeken 'The Steel Albatros' en 'Deep Flight'

Scott Carpenter

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken