Foto: Orienspace

Het in 2020 opgerichte Chinese ruimtevaartbedrijf Orienspace heeft bekend gemaakt dat het meer dan 100 miljoen dollar heeft kunnen ophalen via tal van investeerders. Met dit enorme bedrag wil het Chinese ruimtevaartbedrijf zijn reeks Gravity raketten ontwikkelen waarmee Orienspace de concurrentie wil aangaan met andere ruimtevaartbedrijven als SpaceX en Rocket Lab. Orienspace wil in 2023 de eerste Gravity 1 raket lanceren waarmee het satellieten tot drie ton tot in een lage baan om de aarde kan brengen. Naast Orienspace werden de afgelopen jaren nog tal van ruimtevaartbedrijven opgericht in China zoals Galactic Energy en OneSpace die volop bezig zijn aan de ontwikkeling van eigen commerciële raketten om satellieten in de ruimte te brengen.

Orienspace werd in 2020 opgericht en is één van de nieuwe ruimtevaartbedrijven in China waar veel van verwacht wordt. In november 2021 werd Yao Song CEO van Orienspace die eerder ook al het succesvolle technologiebedrijf Shenjian Technology oprichtte. Het bedrijf telt vandaag een zeventig tal werknemers en is gevestigd in Haiyang City. Nadat Orienspace in juni 2021 62 miljoen dollar had opgehaald tijdens een eerste investeringsronde maakte het bedrijf in januari 2022 bekend dat het nog eens 47,3 miljoen dollar had opgehaald aan de hand van tal van investeerders. Dit geld zal Orienspace vooral gebruiken voor de verdere ontwikkeling van raketmotoren die zullen gebruikt worden bij de Gravity raketten. De basis van de Gravity 1 raket zal gevormd worden door een centrale rakettrap die werkt op vloeibare brandstof met daaraan vier boosterraketten die een vaste brandstof gebruiken. Deze nieuwe Gravity 1 zal 31 meter hoog zijn en moet vanaf 2023 satellieten tot drie ton tot in een lage baan om de aarde kunnen brengen. Daarnaast wil Orienspace ook grotere en meer krachtige versies van de Gravity 1 raket ontwikkelen die 15 ton (Gravity 2) en zelfs 30 ton (Gravity 3) tot in een lage baan om onze planeet moeten kunnen brengen.

Opvallend aan het ontwerp van de Gravity raketten is dat Orienspace ook inzet op herbruikbaarheid zoals het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX doet met zijn Falcon 9 raket. Zo vertoont het ontwerp van de Gravity 3 raket veel gelijkenissen met de Falcon Heavy raket van SpaceX aangezien ook de onderste rakettrappen van de Gravity 3 terug moeten keren naar de aarde na de lancering. Daarnaast wil Orienspace zijn Gravity raketten ook lanceren vanop een speciaal platform op zee en wil het zijn rakettrappen en boosterraketten terug laten landen op speciale platformen op zee. Yao Song liet in november 2021 ook weten dat Orienspace hoopt een deel van de satellieten in de ruimte te mogen brengen van het toekomstige Chinese netwerk van satellieten die zullen gebruikt worden voor breedband internet. Deze Chinese constellatie van internet-satellieten zal bestaan uit ongeveer 13 000 satellieten. Om hiervoor contracten te kunnen krijgen zal Orienspace de concurrentie moeten aangaan met verschillende andere jonge Chinese ruimtevaartbedrijven als Galactic Energy, LinkSpace, i-Space, OneSpace en LandSpace. Sinds de Chinese overheid in 2014 ruimtevaart ook openstelde voor private bedrijven werden al tal van nieuwe ruimtevaartbedrijven opgericht. 

OrienspaceDe Gravity raketten van Orienspace - Orienspace

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken