Foto: CMSA

Met de komst van de Chinese bemande Shenzhou 15 ruimtecapsule aan het Tiangong ruimtestation bevinden zich nu voor de eerste maal zes Chinese ruimtevaarders aan boord van dit nieuwe ruimtestation. De Shenzhou 15 ruimtecapsule werd op dinsdag 29 november 2022 succesvol gelanceerd met behulp van een Chinese Long March 2-F raket en koppelde zich 6,5 uur later probleemloos vast aan het Tiangong ruimtestation. Aan boord van het Chinese ruimtestation bevonden zich ook de Shenzhou 14 ruimtevaarders die al sinds juni leven en werken aan boord van het Chinese ruimtecomplex.

Aan boord van de Shenzhou 15 ruimtecapsule bevonden zich Fei Junlong, Deng Qingming en Zhang Lu. Enkel voor Junlong is dit al zijn tweede ruimtevlucht nadat hij in 1998 al door Chinese geselecteerd werd als kandidaat-ruimtevaarder. Uiteindelijk ging Fei Lunlong in oktober 2005 een eerste keer de ruimte in tijdens de Shenzhou 6 ruimtevlucht en verbleef hij toen vijf dagen in een baan om de aarde. Voor Qingming en Lu is dit hun eerste ruimtevlucht. Nu de Shenzhou 15 bemanning zich aan boord van het Tiangong ruimtestation bevindt zullen zij de taken en opdrachten van de Shenzhou 14 bemanning overnemen en zullen zij eveneens enkele maanden leven en werken aan boord van dit Chinese ruimtestation. De Shenzhou 15 bemanning zal tijdens hun lang verblijf in het Chinese ruimtestation meer dan honderd experimenten uitvoeren, verschillende ruimtewandelingen uitvoeren en het nog jonge ruimtestation verder operationeel maken. Verwacht wordt dat de Shenzhou 15 bemanning in mei 2023 zal terugkeren naar de aarde. 

Ondertussen raakte ook de bouw klaar van het Tiangong ruimtestation dat vandaag de dag bestaat uit drie grote modules die elkaar werd vastgemaakt. Het Tiangong ruimtestation heeft momenteel een totaal gewicht van 96 ton, is 55 bij 40 meter lang en beschikt in totaal over 132 vierkante meter aan bewoonbare ruimte waarin Chinese ruimtevaarders kunnen leven en werken. Na de lancering van de Tianhe basismodule in april 2021 werden in juli en oktober van dit jaar ook de Wentian en Mengtian modules vastgemaakt aan de basismodule. Naast een algemene leefruimte in de basismodule beschikt dit Chinese ruimtestation dus ook over twee labo's waarin experimenten kunnen worden uitgevoerd of waarin men apparatuur en bevoorrading kan onderbrengen. Om Chinese ruimtevaarders te voorzien van voedsel, kledij en wetenschappelijke experimenten ontwikkelde China ook het onbemande Tianzhou bevoorradingstuig dat 6,9 ton aan vracht naar het Chinese ruimtestation kan brengen. Het Chinese ruimtestation cirkelt om onze planeet op een hoogte van 390 kilometer en heeft volgens China een levensduur van minstens vijftien jaar. 

Nu China zijn ruimtestation volledig is afgewerkt en dit permanent bemand wordt, gaat de Aziatische grootmacht opnieuw op zoek naar nieuwe 'taikonauten'. Terwijl de eerste drie selectiegroepen van Chinese ruimtevaarders vooral bestonden uit gewezen gevechtspiloten gaat China nu meer op zoek naar landgenoten met een wetenschappelijke achtergrond die deel willen uitmaken van het Chinese astronautenkorps. Zo wil China het Tiangong ruimtestation vooral gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek op vlak van materiaalonderzoek, geneeskunde en fysica. Daarnaast heeft het Chinese ruimtestation ook een belangrijke educatieve rol te vervullen aangezien de ruimtevaarders aan boord van het ruimtestation geregeld lezingen en workshops geven aan Chinese kinderen op aarde en kinderen vragen mogen stellen aan de 'taikonauten'. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken