Foto: Space One

De tweede vlucht van een Japanse kleine Kairos draagraket mislukte toen de raket de controle verloor een paar minuten na de lancering op 17 december 2024. De Kairos raket steeg om 21.00 uur op vanaf Spaceport Kii, een lanceerbasis in het zuiden van Honshu. Weersomstandigheden hadden lanceerpogingen op 13 en 14 december uitgesteld. De vaste brandstof raket steeg snel op van het platform en leek normaal te vliegen in de eerste fasen van de vlucht. 

Op videobeelden van de lancering was echter te zien dat de raket ongeveer twee minuten na de lancering de controle over zijn positie leek te verliezen. Space One, het bedrijf dat Kairos ontwikkelde, erkende in een verklaring dat de lancering mislukt was, maar gaf weinig details over wat er gebeurd was. “We verontschuldigen ons bij onze klanten en degenen die betrokken waren bij de lancering voor het falen om de missie tot het einde te volbrengen, en het spijt ons zeer dat we niet aan de verwachtingen hebben voldaan van iedereen die ons heeft gesteund,” zei het bedrijf in een vertaalde Japanse verklaring, eraan toevoegend dat het de oorzaak ‘zo snel mogelijk’ zou onderzoeken en het opnieuw zou proberen.

Volgens lokale nieuwsberichten zeiden Space One officials enkele uren na de lancering dat ze denken dat een probleem met de straalpijp van de eerste trap of het standregelsysteem de oorzaak was. De mislukking kwam negen maanden na de eerste vlucht van Kairos. Bij die lancering explodeerde de raket seconden na de lancering. Space One verklaarde later dat het autonome vluchtbeëindigingssysteem van de raket werd geactiveerd door onderprestaties van de motor van de eerste trap van de raket. Deze lancering vervoerde vijf kleine satellieten van de Taiwan Space Agency en Japanse bedrijven Lagrapo, Space Cubics en Terra Space, evenals een klant waarvan Space One zei dat hij anoniem wilde blijven. Space One, met onder andere Canon en IHI Aerospace als investeerders, probeert met de Kairos de markt voor kleine draagraketten te betreden. De raket, met drie trappen met vaste brandstof en een trap met vloeibare brandstof, is ontworpen om tot 150 kilogram in een zon-synchrone baan te brengen en 250 kilogram in een baan van 500 kilometer met een inclinatie van 33 graden.

Het falen van de Kairos komt weken na een tegenslag voor een andere Japanse kleine draagraket. Een vaste raketmotor die was ontwikkeld voor de Epsilon S raket explodeerde tijdens een statische vuurtest op 25 november op een faciliteit van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA. De explosie vond plaats 49 seconden na de geplande brandduur van twee minuten. Een soortgelijke motor explodeerde tijdens een test in juli 2023. JAXA, dat samenwerkt met IHI Aerospace aan Epsilon S, erkende na de tweede mislukking dat de eerste lancering van de Epsilon S, een verbeterde versie van de Epsilon raket, niet eind maart 2025 zou plaatsvinden zoals eerder gepland.

De Japanse commerciële Kairos raket is 18 meter lang en moet vrachten tot 250 kilogram in een lage baan om de aarde kunnen brengen. Het Japanse bedrijf Space One werd in 2018 opgericht en wil op termijn een belangrijke speler worden in het lanceren van kleine satellieten. 

Bron: SpaceNews.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken