De QM-1 raketmotor wordt tot ontbranding gebracht op een teststand in Utah
Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op woensdag 11 maart 2015 op een teststand in de Amerikaanse staat Utah de krachtigste Solid Rocket Booster (SRB) ooit succesvol getest. Omstreeks 16u30 Belgische tijd werd de 53 meter lange raket gedurende twee minuten tot ontbranding gebracht.

Deze cruciale test was voor NASA een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van het nieuwe Space Launch System (SLS) dat in de toekomst mensen dieper de ruimte moet inbrengen. Het 98 meter lange Space Launch System zal uitgerust worden met twee krachtige Solid Rocket Boosters (SRB) die de eerste twee minuten van de lancering de raket tot op grote hoogte moeten brengen. Zo moeten de twee SRB's 75% van de benodigde stuwkracht leveren van het Space Launch System (SLS). De overige benodigde stuwkracht zal geleverd worden door vier raketmotoren in de onderste rakettrap van het SLS. Een zelfde principe werd ook gebruikt bij de Amerikaanse Space Shuttles. De eerste onbemande vlucht van het nieuwe Space Launch System (SLS) is gepland voor eind 2018. De raketmotor die in Utah op een teststand van het berijd Orbital ATK werd getest, kreeg de naam QM-1 (Qualification Motor 1) en is even krachtig als veertien Boeing 747-400 vliegtuigen. Tijdens de test hielden tientallen sensoren meer dan honderd onderdelen in de gaten zodat ingenieurs de prestaties van de raket uitgebreid kunnen analyseren. De QM-1 raket maakte gebruik van een mengsel van vaste brandstoffen en verbruikte tijdens deze test 5,5 ton aan vaste brandstof per seconde. Op het einde van de test spoot een speciale brandblusser maar liefst 31 ton aan koolstofdioxide in de straalpijp van de raket. De SRB die tijdens deze test werd getest, heeft een diameter van 3,6 meter, bestond uit vijf segmenten en is veel krachtiger dan zijn voorgangers. Ten tijde van het Space Shuttle programma werden SRB's gebruikt die bestonden uit vier segmenten. Door een extra segment toe te voegen aan deze nieuwe SRB beschikt deze nu over 25% meer brandstof waardoor raket veel krachtiger is. In 2016 plant NASA een tweede belangrijke test met een vijfsegments Solid Rocket Booster. Deze eerste QM-test was de 57ste maal dat een Amerikaanse Solid Rocket Booster tot ontbranding werd gebracht op een teststand. Onderaan dit artikel kan u een filmpje bekijken van de test.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken