Foto: Richard Angle

NASA heeft op dinsdag 1 maart 2022 met succes een nieuwe weersatelliet voor de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gelanceerd. De nieuwste Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES-T) is gelanceerd met een United Launch Alliance Atlas V raket vanaf Cape Canaveral Space Force Station. GOES-T missie managers bevestigden enkele uren na de lancering dat de zonnepanelen van het ruimtevaartuig met succes waren uitgezet en dat de satelliet op eigen kracht werkte.

"Bij NASA zijn we er trots op dat we onze partner NOAA kunnen ondersteunen bij hun missie om cruciale gegevens en beelden te leveren aan voorspellers en onderzoekers die gevaarlijk weer in de gaten houden," aldus NASA Deputy Administrator Pam Melroy. "Hoewel de belangrijkste taak van de satellieten van de GOES-R-serie is om te helpen bij weersvoorspellingen, produceren deze satellieten waarnemingen die ook helpen bij NASA-wetenschap. De samenwerking tussen onze agentschappen levert grote voordelen op voor het begrijpen van onze planeet." De satelliet zal zorgen voor een continue dekking van het weer en gevaarlijke milieuomstandigheden op het westelijk halfrond. Het GOES-programma voorspelt ook ruimteweer in de buurt van de aarde dat de satellietelektronica, GPS en radiocommunicatie kan verstoren. "Bij NASA voelen we ons vereerd dat we met de NOAA kunnen blijven samenwerken aan dit strategische en succesvolle partnerschap. Naast ons werk aan de ontwikkeling en lancering van het ruimtevaartuig, kijken de door NASA ondersteunde wetenschapsteams uit naar de analyse van de kostbare gegevens die GOES-T zal opleveren," aldus Thomas Zurbuchen, de associate administrator voor het Science Mission Directorate op het NASA-hoofdkwartier in Washington. "Deze waarnemingen zijn een belangrijk onderdeel van ons onderzoek naar een beter begrip en betere modellen van het klimaat, het weer en het ruimteweer - modellen die op hun beurt het cruciale werk van NOAA ondersteunen, omdat zij de weers- en ruimteweersvoorspellingen voor het land leiden."

Zodra GOES-T in een geostationaire baan op 35 888 kilometer boven de aarde is gebracht, zal het worden omgedoopt tot GOES-18. Na een succesvolle controle van de instrumenten en systemen in een baan om de aarde, zal GOES-18 in dienst worden gesteld boven de Amerikaanse westkust en de Stille Oceaan. Deze positie plaatst hem op een belangrijke plaats waar hij het weer kan observeren dat van het westen naar het oosten over de VS trekt - en zo de voorspellers een zicht geeft op wat er komen gaat.

"Deze lancering is de voortzetting van een 48-jarige geschiedenis van samenwerking tussen NOAA, NASA, de industrie en de academische wereld op het gebied van geostationaire satellietwaarnemingen," aldus John Gagosian, directeur van NASA's Joint Agency Satellite Division. "GOES-satellieten helpen ons elke dag. Ze brengen geavanceerde nieuwe mogelijkheden om voorspellers te helpen gevaarlijke milieuomstandigheden zoals orkanen, onweersbuien, overstromingen en branden beter te monitoren en te voorspellen."

NASA's Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland, houdt toezicht op de aankoop van het GOES-R-ruimtevaartuig en de instrumenten en bouwde het Magnetometer-instrument voor GOES-T, evenals voor de toekomstige GOES-U-satelliet. NASA's Launch Services Program, gevestigd op het Kennedy Space Center in Florida, zorgde voor het lanceermanagement van de missie. NOAA houdt toezicht op het programma van de GOES-R-serie via een geïntegreerd NOAA-NASA-kantoor, dat het grondsysteem beheert, de satellieten exploiteert en hun gegevens distribueert naar gebruikers over de hele wereld. Lockheed Martin ontwerpt, bouwt en test de satellieten van de GOES-R-serie. L3Harris Technologies levert de belangrijkste nuttige lading van het instrument, de Advanced Baseline Imager, samen met het grondsysteem, dat het antennesysteem voor de gegevensontvangst omvat. 

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken