Foto: Intuitive Machines

De Odysseus maanlander van het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines heeft vorige week een aantal hindernissen overwonnen tijdens zijn epische landing, waaronder een of meer gebroken landingspoten. De 4,3 meter hoge Odysseus landde donderdag 22 februari 2024 nabij de zuidpool van de maan en maakte zo de eerste Amerikaanse maanlanding sinds de Apollo 17-missie in 1972. Maar de landing van Odysseus was een beetje ruw.

Door een probleem met de navigatieapparatuur kwam de zespotige lander sneller dan verwacht neer op een stuk maangrond dat hoger lag dan de beoogde landingszone. Dus we raakten harder en slipten onderweg", zei Steve Altemus, CEO en medeoprichter van Intuitive Machines, vandaag (28 februari) tijdens een persbriefing. "Het landingsgestel nam het grootste deel van de lading op zich en we braken mogelijk één of twee poten van het landingsgestel", voegde hij eraan toe.

Odysseus bleef ongeveer twee seconden rechtop staan op een terrein met een helling van ongeveer 12 graden. De lander begon toen echter te kantelen en kwam uiteindelijk ongeveer 30 graden van de horizontaal tot stilstand, zei Altemus. Hij werd een beetje van de grond gestut door een van zijn tanks of andere onderdelen. Deze oriëntatie was verre van ideaal. Hierdoor kon Odysseus bijvoorbeeld zijn krachtige antenne niet gebruiken om met de aarde te communiceren en kwam zijn bovenste zonnepanelen in de schaduw te staan. Maar Intuitive Machines maakte het beste van de situatie en stuurde beelden en wetenschappelijke gegevens naar huis met behulp van de low-gain antennes van Odysseus.

Vandaag hebben we voor het eerst een aantal van die foto's kunnen bekijken. Op een ervan is het moment van de landing te zien, waarbij een gebroken landingspoot duidelijk zichtbaar is. "Op deze foto is te zien hoe de landingspoot van Odysseus zijn primaire taak uitvoert: het eerste contact met het maanoppervlak absorberen om de integriteit van de missie te behouden. Ondertussen geeft de vloeibare methaan- en vloeibare zuurstofmotor van de lander nog steeds gas, wat voor stabiliteit zorgde. Het bedrijf gelooft dat de twee inzichten van deze foto Odysseus in staat stelden om voorzichtig tegen het maanoppervlak aan te leunen, waardoor het mogelijk bleef om wetenschappelijke gegevens terug te sturen," schreef Intuitive Machines vandaag in een bericht op X waarin de foto werd uitgelicht.

In een andere X post deelde Intuitive Machines vandaag een selfie die gisteren (27 februari) door Odysseus is genomen. "Eerdere pogingen om foto's van de landing en de dagen erna te versturen, leverden onbruikbare beelden op. Nadat de foto met succes naar de aarde was verzonden, kregen de vluchtleiders extra inzicht in de positie van Odysseus op het maanoppervlak", schreef het bedrijf. Dergelijke beelden hadden kunnen worden aangevuld met verbazingwekkende en ongekende opnamen van de landing van Odysseus vanaf het maanoppervlak, als alles perfect was gegaan op de dag van de landing.

Het ruimtetuig droeg ook het experiment EagleCam met zich mee naar de maan, gebouwd door studenten van de Embry-Riddle Aeronautical University. Het camerasysteem was ontworpen om zich op een hoogte van ongeveer 30 meter te ontplooien en vervolgens foto's te maken van de laatste fase van de afdaling. Maar het missieteam besloot om EagleCam aan boord te houden vanwege de navigatieproblemen van Odysseus.

EagleCam is vandaag eindelijk uitgezet, zei Altemus. Hij bevindt zich momenteel op ongeveer 4 meter afstand van Odysseus, maar er zijn nog geen beelden van het instrument binnengekomen. Het EagleCam-team is het probleem aan het oplossen, "dus we zullen zien wat daarmee gebeurt," zei Altemus. EagleCam is een van de 12 nuttige ladingen op Odysseus, die op 15 februari werd gelanceerd met een SpaceX Falcon 9-raket. Zes van deze nuttige ladingen zijn wetenschappelijke experimenten of technologische demonstraties die NASA aan boord heeft gebracht via zijn Commercial Lunar Payload Services programma, of CLPS.

NASA heeft gegevens teruggekregen van alle vijf de instrumenten die van stroom worden voorzien, aldus NASA-functionarissen. (De andere is een passieve laserreflector die is ontworpen om andere ruimtevaartuigen te helpen navigeren). "We zijn allemaal erg enthousiast nu we veel gegevens van het maanoppervlak hebben gekregen," zei Sue Lederer, CLPS-projectwetenschapper bij NASA's Johnson Space Center in Houston, tijdens de briefing van vandaag. 

Bron: Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken